Haiti'de Kolera Salgını

Dünya Sağlık Örgütü, Matthew Kasırgası'ndan etkilenen ülkede şu ana kadar en az 200 şüpheli vaka bulunduğunu bildirdi.

Haiti'de Matthew Kasırgası'nın yol açtığı yıkımdan kurtulanların hızla yayılmaya başlayan kolera salgınıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şu ana kadar kolera olduğundan şüphelenilen en az 200 vakanın kaydedildiği ülkeye bir milyon kolera aşısının gönderileceğini duyurdu.

Haiti Acil Sağlık Birimi Pediyatri Bölümü Şefi Unni Krishnan, acil önlem alınmaması halinde salgının kısa sürede kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

Krishnan, ülkeyi etkileyen tek sorunun kolera olmadığını, açlık ve gıda eksikliği nedeniyle çocukların ölümle yüz yüze geldiğini, hastane ve kliniklerde ilaç ve teçhizat yetersizliğinin yanı sıra hastaların sağlık merkezlerine ulaşım sıkıntısının vahametini artırdığını ifade etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) Haiti sorumlusu Paul Brockmann de örgütün Port-a-Piment bölgesinde açtığı kolera tedavi merkezinde şu ana kadar 87 hastanın tedavi altına alındığını söyledi.

Yoğun nem ve yağmur sezonunun koleranın yayılmasını kolaylaştırdığını kaydeden Brockmann, 'Kasırga, sağlık açısından zaten kırılgan olan toplumu daha da etkiledi. Nüfusun yoğun olduğu uzun sahil bölgeleri salgın riskini artırıyor.' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Matthew Kasırgası'nın vurduğu Haiti'de 750 bin kişiye yardım ulaştırılması için 119 milyon dolarlık acil insani yardım çağrısında bulunmuştu. OCHA, en az 900 kişinin hayatını kaybettiği, 11 milyonluk nüfusun yarısının kasırgadan etkilendiği Haiti için 'Ekim 2016 Flaş Çağrı' başlıklı rapor yayımlayarak dünya ülkelerini yardıma davet etmişti.

Kaynak: AA