Mısır'da Darbe Karşıtlarının Yargılanması

İnşa ve Kalkınma Partisi yetkililerinden darbe karşıtı Abdulgani ile Ebu Nasr'ın serbest bırakılmasına karar verildi.

Mısır'da El-Cemaat'ul İslamiyye'nin siyasi kanadı İnşa ve Kalkınma Partisi yetkililerinden darbe karşıtı Safvet Abdulgani ile Ala Ebu en-Nasr'ın serbest bırakılmasına karar verildiği bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesinde Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından protestolara katıldıkları için tutuklanan Safvet Abdulgani ile Ala Ebu en-Nasr'ın duruşması görüldü.

Daha önce söz konusu sanıklar hakkında verilen tutuklama kararına yapılan itirazın değerlendirildiği duruşmada mahkemenin, Abdulgani ile Nasr'ın serbest bırakılmasına karar verdiği belirtildi.

Kanunlara göre, Başsavcılığın 24 saat içinde mahkemenin serbest bırakma kararına itiraz etme hakkı olduğu aktarılırken, bu süre zarfında itiraz yapılmaması halinde sanıkların işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest kalacağı ifade edildi.

Mısır'da 2013'te darbe karşıtı gösterilere katılan ve halka eylemlere katılma çağrısı yapan Abdulgani ve Ebu en-Nasr, 15 Temmuz 2014'te 'kanunlara karşı gelmek, kamu kurumlarının işleyişini aksatmak, anayasaya aykırı hareket etme çağrısında bulunmak, toplumsal barışa zarar vermek, şiddete teşvik etmek, devlet karşıtı eylem düzenlemek' gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Söz konusu suçlamalardan dolayı sanıklar hakkında 7 Eylül'de tutuklama kararı çıkmış, savunma heyeti ise karara itiraz ederek, serbest bırakılmalarını talep etmişti.

Dün de benzer suçlamalarla yargılanan darbe karşıtı 6 Nisan Hareketi yetkilisi Hamdi Kaşta ile Devrimci Sosyalistler Hareketi yetkilisi Heysem Muhammedin hakkında tutuksuz yargılanma kararı verilmişti.

Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından birçok kentte darbe karşıtı gösteriler düzenlenmiş, gösterilere katılan yüzlerce kişi 'izinsiz eylemlere katılmak, şiddete teşvik etmek, kamu düzenini bozmak' gibi çeşitli suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA