Bosna Hersek'te Sırp Cumhuriyeti Günü Kutlandı

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin aksi yöndeki kararına rağmen, Sırplar bu yıl da düzenledikleri törenlerle ulusal günlerini kutladı

BANJA LUKA – Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti, Anayasa Mahkemesince yasaklanmasına rağmen ulusal gün kutlaması yaptı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) kuruluşu münasebetiyle kutlanan 'Sırp Cumhuriyeti günü' dolayısıyla Banja Luka şehrinde tören düzenlendi.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin, ulusal gün ilanının anayasaya aykırı olduğu yönnüdeki kararına rağmen düzenlenen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Mladen İvanic, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Zeljka Cvijanovic’in yanı sıra Sırbistan Meclis Başkanı Maja Gojkovic, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ve Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İrinej de katıldı.

Borik Spor Salonu'ndaki törende konuşan Sırbistan Başbakanı Vucic, Sırp Cumhuriyeti’ne verdikleri desteği göstermek için törenlere katıldıklarını ifade ederek, 'Yalnız olduğunuzu düşündüğünüzde bilin ki yalnız değilsiniz. Sırbistan her zaman yanınızda. Sırbistan’ın sorumluluğu Sırp Cumhuriyeti korumak ve Bosna Hersek’in egemenlik ve toprak bütünlüğünün garantörü olmak' dedi.

Sırbistan’ın Sırp Cumhuriyeti’ne gösterdiği sevginin, Bosna Hersek’ten nefret ettiği anlamına gelmediğini vurgulayan Vucic, 'Bunun anlamı, Bosna Hersek ile aramızda köprüler ve yollar inşa etmek ve bu şekilde hepimizin normal bir şekilde yaşayıp çalışmasını sağlamak' ifadesini kullandı.

Vucic, farklı etnik kökenlerden insanların bir arada yaşamasının geleceğin temel şartı olduğunu vurgulayarak, 'Bosna Hersek’teki Sırplar, Boşnaklar ve Hırvatlar birbirlerine kader ile bağlılar. Çünkü yıllarca birlikte yaşadılar, birlikte yaşayacaklar' şeklinde konuştu.

Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik de 9 Ocak 1992'de Sırp Cumhuriyeti’nin ilan edilmesiyle bölgedeki Sırp halkının özgürlüğünün temellerinin atıldığını ifade ederek, 'O gün de bugün de özgürce yaşamaktan, kendi kaderimize kendimiz karar vermekten başka bir şey istemedik' dedi.

Dodik, ulusal gün kutlanmasına gösterilen tepkilere ve mahkemelerin kararlarına rağmen gelecek yıllarda da bu günü kutlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- Boşnaklar tepkili

Bu arada Srebrenitsa Soykırımı kurbanlarının yakınları tarafından Srebrenitsa kentinde 'Sırp Cumhuriyeti günü' protesto edildi.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmedovic, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sırasında kaybettikleri aile bireyleri için adalet arayışı içerisinde olduklarını vurgulayarak, 'Gelecek nesillere doğruları anlatmalıyız. Her 20-30 senede değişen farklı doğrularımız olursa yine savaşın içerisinde oluruz' dedi.

Dernek üyelerinden Kada Hotic de Sırp Cumhuriyeti tarafından düzenlenen törenlere ilişkin, 'Bugün bize yapılan soykırımın kabul edilmesi gerekirken güvensizlik ortamı yaratılıyor' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA