ABD'de İki Iraklı Terör Suçlamasıyla Gözaltına Alındı

Uluslararası teröre karışmak ve terör örgütüne yardım etmeye çalışmakla suçlanan Iraklıların ABD'ye birkaç yıl önce mülteci olarak geldikleri açıklandı

ABD'ye 2009 ve 2012'de mülteci olarak gelen iki Iraklı, uluslararası teröre karışmak ve DAEŞ terör örgütüne malzeme temin etmeye çalışmak suçlamalarından gözaltına alındı.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, California eyaletinin Sacramento kentinde yaşayan 23 yaşındaki Muhammed Yunus el-Cayab, uluslararası terör eylemlerine bulaşmak ve bu konuda yalan ifade vermek suçlamasıyla gözaltına alındı. Cayab'ın yarın Sacramento'da mahkemeye çıkarılacağı belirtildi.

Adalet Bakanlığı, Cayab'ın Suriye'ye giderek terör örgütlerinin saflarında savaşmak ve bu konuda Amerikan makamlarına yalan ifade vermekle suçlandığını bildirdi. Olası bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirilen Cayab'ın, ABD içinde terör eylemi düzenleyeceğine dair bir işaret bulunmadığı ifade edildi.

Irak doğumlu bir Filistinli olduğu belirtilen Cayab'ın Ekim 2012'de mülteci olarak ABD'ye geldiği, bir yıl boyunca Arizona ve Wisconsin eyaletlerinde yaşadığı, bu sürede sosyal medya üzerinden birçok kişiyle yazışarak Suriye'de savaşmak isteğini aktardığı öne sürüldü. Cayab'ın, Kasım 2013 ile Ocak 2014 arasında ABD'nin terör listesinde bulunan Ensar el-İslam örgütü saflarında Suriye'de savaştığı, daha sonra ABD'ye döndüğü kaydedildi. Cayab'ın aile ziyareti için Türkiye'ye gittiğini söyleyerek yalan ifade verdiği de belirtildi.

Cayab, suçlu bulunması halinde 8 yıla kadar hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabilecek.

ABD Adalet Bakanlığı ayrıca, Ömer Farac Said el-Hardan adlı 24 yaşındaki Iraklının da terör örgütü DAEŞ'e malzeme desteği sağlamaya teşebbüs etmekle suçlandığını bildirdi. Irak doğumlu Filistinli olduğu belirtilen Hardan'ın, Teksas eyaletinin Houston kentinde gözaltına alındığı ve yarın hakim karşısına çıkacağı kaydedildi.

ABD'ye 2009 yılında Iraklı bir mülteci olarak giriş yaptığı ve Ağustos 2011'de daimi oturma izni aldığı ifade edilen Hardan, DAEŞ terör örgütüne malzeme desteği, eğitim ve danışmanlık sağlamaya çalışmakla suçlandı. Bu suçun cezasının 20 yıla kadar hapis ve 250 bin dolar para cezası olduğu bildirildi.
Kaynak: AA