Kosovalı Sırp Ortodokslar Noeli Kutladı

Kosova’da Sırplar, Ortodoksların en büyük bayramlarından biri olan Noel Bayramı’nı kutladı. Kutlamalar çerçevesinde Kosova’daki Sırp Ortodoks kiliselerinde dini ayinler düzenlendi.

Kosovalı Sırp Ortodokslar Noeli Kutladı
Kosova’da yaşayan Sırpların yanı sıra 1999 yılında yaşanan savaşın ardından Sırbistan’a göç eden ve Noel Bayramı için Kosova’ya gelen Sırplar da ayinlere katıldı.

İki gün sürecek kutlamaların birinci gününde adres, Sırpların çoğunlukta olduğu Mitroviça kentinin kuzeyi oldu. Şehirdeki Aya Dimitriye kilisesinde tertiplenen ayine Sırbistan Hükümeti’nin Kosova Ofisi Müdürü Marko Djuriç de katıldı.

Ayini yöneten Kosovalı Ortodoksların ruhani lideri Vladika Teodosije yaptığı açıklamada, Ortodoksların birbirine merhamet göstermesini, iyilik yaparak kalplerinde Ortodoks sevgisini kanıtlamaları gerektiğini belirtti.

Sırbistan Hükümeti’nin Kosova Ofisi Müdürü Marko Djuriç de yaptığı açıklamada, Noel Bayramı’nın Sırp ve Ortodoks olarak Kosova için neler yaptıklarını hatırlamak ve Kosova’da Sırpların kalması için neler yapılması gerektiğini düşünmek için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Kilise içinde yapılan ayinin ardından kutlamalar kilise avlusunda geleneksel olarak meşe ağacı yapraklarının yakılmasıyla devam etti. Meşe yapraklarının yakılması ile oluşan ateşin etrafında toplanan Sırplar, birbirlerinin bayramlarını kutladı.
Kaynak: İHA