İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın Şalit'li Mesajı

Filistinli bazı analistler, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın ilk kez İsrailli esirlerin güvenliği ve korunmasından sorumlu "Gölge Birimi"ne ilişkin bilgi vermesi ve 2011'de serbest bırakılan esir İsrail askeri Gilad Şalit'in yeni görüntülerini yayımlamasıyla, esir değişimi konusunda İsrail tarafını harekete geçirmeyi amaçladığını belirtti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları pazar günü yayımladığı videoda ilk kez gizli tuttuğu "Gölge Birimi" hakkında bilgiler paylaştı ve bu birimde görevliyken hayatını kaybeden bazı kumutanların kimliklerini paylaştı.

5 yıl tutulduktan sonra esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Gilad Şalid'in, Kassam Tugayları mensuplarıyla beraber yemek yediği, çay içtiği ve sahilde mangal yaptığı sahnelerin de yer aldığı görüntüyü AA muhabirine değerlendiren Filistinli analistler, söz konusu adımın bu konuda ağır davranan İsrail'i harekete geçirmek için atıldığı görüşünü paylaştı.

- Kassam Tugayları esirler dosyasını gündeme getirmek istedi

Gazze'deki El-Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, siyasi analist Adnan Ebu Amir, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, yayımladığı video ile esirler dosyasını yeniden gündeme getirmek istediğini belirtti.

Ebu Amir, "Çok açık ki İsrailli siyasiler ve askeri yetkililer esir takası anlaşması imzalama ve Gazze'de kaybolan askerler hakkında bilgi alma konusunda aceleci değil. Bundan dolayı Kassam Tugayları tarafından bu konuyu gündeme getirme ve harekete geçirme konusunda bir çaba olduğu açık" dedi.

Görüntüde verilmek istenen mesajın, savaş ahlakı ve askeri gücün ötesinde olduğunu vurgulayan Ebu Amir, "Burada İsrailli karar alıcılara esir takası anlaşması konusunda ilerlemeleri ve kayıp esirler dosyasını açmaları mesajı veriliyor" diye konuştu.

- "Amaç İsrail kamuoyunu harekete geçirmek"

Filistin'de yayımlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Hani Habib de söz konusu videonun İsrail kamuoyuna yönelik bir mesaj olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Görüntünün bir sahnesinde kaçırılan askerlerden Oron Şaul'un annesi görüldü. Bu Şaul'un ve diğer kayıpların ailelerine, evlatlarınız hayatta olabilir, göreviniz İsrail kamuoyunu harekete geçirmek ve karar alıcılara baskı yapmak mesajıydı"

Habib ayrıca, Kassam Tugayları'nın açıkça herhangi bir esir değişimi anlaşmasına veya elindeki esirlerin durumuna ilişkin bilgi vermeye hazır olduğunu belirtmeyi istediğini kaydetti.

Oron Şaul'un annesi Zahava Şaul 13 Aralık 2015'te yaptığı basın toplantısında, Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'den oğlunun hayatta olup olmadığına dair bilgi istemişti.

- Hamas topu İsrail'e attı

Filistinli gazeteci-yazar ve Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim görevlisi Teysir Muheysin, Hamas'ın topu İsrailli karar alıcılara atmak istediğini ifade etti.

Muheysin, Kassam Tugayları'nın gizli bir birimini ve görevini açıklamasının, esirler dosyası konusunda daha fazlasını yapmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

Teysir Muheysin, "Kassam Tugayları'nın şimdi yayımladığı ve belki daha sonra yayımlayacağı videolar İsrail hükümetine bu konuda adım atması yönünde bir mesajdır. Bu videoda Şalit (esir tutulduğu dönemde) iyi bir hayat yaşadı, belki şu anda başkaları da onun yaşadıklarını yaşıyordur denmek isteniyor" değerlendirmesinde bulundu.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini bildirmişti. İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail ordusu tarafından Temmuz 2015'te yapılan açıklamada, Abraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının 10 aydır kayıp olduğu belirtilmişti.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık olarak bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Filistin tarafının resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde 7 bin 500'den fazla Filistinli bulunuyor.

Kaynak: AA