Diş Hekimi Adem Arslan Açıklaması

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Doktor Adem Arslan, diş fırçalarken doğru olarak görülen yanlışları anlattı.

Diş Hekimi Adem Arslan Açıklaması
Diş Hekimi Arslan, insanların ben biliyorum anlayışından uzak durarak diş sağlığı için hekime dişi kaybettikten sonra gitmenin doğru olmadığını söyledi.



Zaruri olmadığı sürece antibiyotik tedavisine karşı olduğunu belirten hekim Arslan, “insanları ilaca bir noktaya kadar yönlendirmenin doğru olmadığı inancını taşımaktayım. Ben hastalarıma genellikle zaruri olmadığı sürece antibiyotik tedavisi önermiyorum. İnsanların diş sağlıklarına dikkat ettikleri ve doğru bilinen yanlışlardan kendilerini kurtardıkları sürece daha sağlıklı ama kontrollü olunabileceğine inanmaktayım.” dedi.

Diş fırçalarken fırçalama zamanı için insanın kendinin ikna olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Arslan şöyle konuştu: “Dişimizi fırçalarken zaman tayin etme şansımız yoktur. En iyi zaman fırçalayan kişinin dişini temizlediğine ikna olduğu zamandır. Gelen hastalarımızın çoğu macun ve fırça için marka soruyor ben onlara diş sağlığında markaların değil, alınan ürünlerin kullanılabilirliliğini önermekteyim. Dişi fırçalamaya başlamadan önce macunu fırça üzerine sürüp ıslatmak yanlış bir adettir. Böyle yapmak herhangi bir şey kazandırmak macunu fırçaya çok sürmenin bir şey kazandırmayacağı gibi, ağzımızda bulunan tükürük salgısının düzenli şekilde devam edebilmesini sağlamak için kesinlikle yatmadan bir saat önce yıkamalıyız. Ben biliyorum, herkes biliyor anlayışından kesinlikle uzak durmalı ve doğru olanı öğrenmeliyiz. Dişlerimizde yaşamakta olduğumuz ufak ağrılarda dahi mutlaka uzman hekime başvurmalı ağrının nedenini öğrenerek tedavi yoluna bakmalıyız. Aksi takdirde dişimiz de yaşayacağımız problem daha büyük bir hal alabilir.“

Misvak kullanımı ile diş sağlığının tam anlamda sağlanamayacağını anlatan Diş Hekimi Arslan, “Peygamber efendimiz döneminde kullanılan misvak mükemmel bir buluştur. İnsanlığın diş sağlığı noktasında ilerlemesinin önünü büyük derecede açmıştır. Fakat, misvak diş fırçasının yaptığı görevin tamamını sağlamaktadır. Dişlerimizin arka kısımlarına misvak tam anlamı ile ulaşamamakta gerekli olan temizlik görevini de görmemektedir.” diye konuştu.

Diş Hekimi Arslan, yumuşak diş fırçalarını ise diş eti iltihabı olan kişilerin sadece geçiş döneminde kullanması gerektiğini anlattı.
Kaynak: İHA