Sarıkaya'da Öğrencilere 'Domuz Gribi' Anlatıldı

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde, öğrencilere domuz gribi anlatıldı. Sarıkaya Devlet Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceren Yılmaz, Namık Kemal İlkokulu Konferans Salonundaki konferansta yaptığı konuşmada, domuz gribinin, pandemik influenza (H1N1) virüsünün neden olduğu domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak ortaya çıkan yeni bir grip türü olduğunu belirtti.

Bu virüsün ilk defa Mart 2009’da Meksika’da insanlar arasında görülmeye başlandığını ve hızla dünyaya yayıldığını hatırlatan Yılmaz, pandemik klinik belirtileri mevsimsel gripten farklı değildir. Ancak hızla yayılma özelliğine sahiptir. Mevsimsel influenzadan en önemli farkı toplumun büyük kesiminin daha önceden bu ve benzeri olan virüslerle karşılaşmamış olmasıdır. Bu nedenle de dünya nüfusunun önemli bir kısmı hastalığa açıktır. Pandemik H1N1’in öldürme hızı binde 3-5 arasındadır. Bu normal influenzadan daha düşük bir orandır” dedi.

Hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranının influenzaya göre daha yüksek olduğu öne süren Yılmaz, hastalığın bugüne kadar ki seyri incelendiğinde 6 ay-24 yaş arası çocuk ve gençlerin daha çok etkilendiğinin görüldüğünü söyledi.

Domuz gribinin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıktığını dile getiren Yılmaz, 'Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Domuz gribini tedavi eden ilaçlar bulunmaktadır ancak bunlar doktor tarafından önerilmedikçe alınmamalıdır. Hastalıktan korunmak için, çocuk, genç yaş grubunun kişisel hijyene dikkat etmesi gerekir. Okullarda da hijyene önem verilmeli' dedi.

Konferansa, Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Mermi ve Sarıkaya Devlet Hastanesi Müdürü Sancar Ünal da katıldı.
Kaynak: AA