Ürdün'den İsrail'e 'Güvenlik Şeridi Tepkisi'

Ürdün Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bessam el-Menasir, İsrail'in sınırda planladığı güvenlik şeridinin "Ürdün'ün egemenliğinin ihlali" anlamına geleceğini belirtti.

Menasir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle nihai çözüm için İsrail ile müzkerelerin olmadığı, Filistin, Ürdün ve İsrail arasında çizilmiş sabit sınırların bulunmadığı bu durumun ışığında, İsrail'in attığı adımın kabul edilemez olduğunu ve Ürdün ile Filistin'in egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını ifade etti.

İsrail'in sınırda tel ve duvardan yapmayı planladığı güvenlik şeridindeki amacın Ürdün Akabe Havaalanı karşısında inşa ettiği İsrail Havaalanı'nı korumak olduğunu dile getiren Menasir, Avrupa'ya yönelik Suriyeli sığınmacı akını görüntülerinin bir benzerinin Filistin sınırında yaşanmasından da endişe edildiğini dile getirdi.

Öte yandan Ürdün Parlamentosu'ndaki Filistin Komisyonu Başkanı Yahya es-Suud ise Ürdün hükümetini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun attığı bu adıma karşılık caydırıcı tepki verememekle suçladı.

İsrail'in bu adımının Ürdün'ün egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını savunan Suud, hükümetin bu ırkçı eylem karşısında İsrail ile 1994’te imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması’nın iptali, İsrail Büyükelçisi'nin gönderilmesi ve Ürdün'ün Tel Aviv Büyükelçisi'nin geri çağrılması gibi tepkiler verebileceğini dile getirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, önceki gün yaptığı açıklamada, teröristlerin veya iş bulmak için ülkeye sızmaya çalışanların engellenmesi için Ürdün sınırında yeni güvenlik şeridi yapmaya başlandığını belirtmişti.

İsrail, Filistinli grupların Batı Şeria'ya silah kaçırabilecekleri gerekçesiyle Ürdün sınırını ihtiyatlı olarak vasıflandırıyor.

Kaynak: AA