Hatay'daki Çöl Tozu

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy, kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan ve halen devam eden çöl tozuyla ilgili, ''Çöl tozları doğal bir olaydır. Hatta toprağın verimini arttırır. Ancak insan sağlığı üzerinde olumsuz tesirleri vardır'' ifadesini kullandı.

Atasoy, yaptığı yazılı açıklamada, Antakya ve çevresinin çöllerden gelen tozların etkisi altında kaldığını kaydetti.

Görüş mesafesinin yer yer 500 metrenin altına düştüğü olayla ilgili Atasoy, tozların çöllerden havalanan partiküllerin kuzeye doğru ilerlemesiyle oluştuğunu belirtti.

Yöresel ismi ''Garbi'' olan rüzgarların yılın bu döneminde esmeyişinin çöl tozlarının etkisini artırdığını ifade eden Atasoy, şunları kaydetti:

''Sabah saatlerinde güneş ışığını engelleyen çöl tozu günün ilerleyen saatlerinde havanın ısınmasıyla adeta ortamda sera etkisi yarattı. Çöl tozları havadaki su buharına yoğunlaşma çekirdeği oluşturduğu için yağışların görülmesine yol açar. Bu durumda havanın temizlenmesi sağlanır. Ancak günün öğlen saatlerinde hava çok fazla ısındığı için havanın kaldırabileceği nem artar ve yağış gecikir. Akşama yakın saatlerde yerdeki radyasyonun artmasıyla havadaki toz zerrecikleri hava nemini çekerek yağışa dönüşmesini sağlayabilir. Çöl tozları doğal bir olaydır. Hatta toprağın verimini arttırır. Ancak insan sağlığı üzerinde olumsuz tesirleri vardır. Özellikle astım ve kalp hastaları bu tür havalardan çok etkilenebilir.''

Tozun halk arasında deprem işareti olarak yorumlandığına dikkati çeken Atasoy, bunun depremle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, böyle bir paniğe gerek olmadığını kaydetti.

Kaynak: AA