'Kurban Etlerini Sucuk Yapmak Yerine İhtiyaç Sahiplerine Dağıtın'

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara seslenerek, “Kurban etlerini sucuk yapmak yerine ihtiyaç sahipleri kardeşlerimize ulaştıralım” dedi.

'Kurban Etlerini Sucuk Yapmak Yerine İhtiyaç Sahiplerine Dağıtın'
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Kurban kesmenin dini bir görev olduğunu kaydeden Güven, “Kurban ibadeti, Kur’an-ı Kerim’de ilahi simge ve dini sembollerden biri olarak ifade edilmekte, kurban kesme işlemi başlı başına bir kulluk davranışı olarak öngörülmektedir. Bu bakımdan Kurban Bayramı’nda; bayram namazından sonra kurban kesmek, dini bir görevdir. Mukim ve zengin olan her Müslüman Allah’a yakın olmak ve Onun sevgisini kazanmak niyetiyle kurban kesmelidir. Kurban özelliği taşıyan hayvanların Kurban Bayramı’nın ilk üç günü içerisinde kesilmesi gerekir. Kurban kesilmeden bedelinin verilmesi ile kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bayramlar, sevinçlerin paylaşıldığı, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı mutluluk, sevinç ve ibadet günleridir. Bu nedenle; geliniz hep birlikte sevgi, yardımlaşma ve dayanışma günü olan bu Kurban Bayram günlerinde; ana-babalarımızı, akrabalarımızı, yaşlıları, kimsesizleri, eş, dost ve komşularımızı ziyaret edip bayramlarını tebrik edelim. Varsa aramızdaki dargınlıklara, küskünlüklere son verelim. Kendi çocuklarımızı sevindirirken, boynu bükük yetimleri, çocuklarına bayram hediyesi alamayan yoksulları, hatta ekmek parası bile bulamayan fakirleri unutmayalım. Keseceğimiz kurbanların etlerinden fakir ve yetimlere dağıtmayı da ihmal etmeyelim” dedi.

Müftü Güven, bayram namazının Kayseri’de 07.06’da kılınacağını da sözlerine ekledi.

“KURBAN DERİLERİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERİLMEK ÜZERE HİBE EDİLEBİLİR”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Müftü Şahin Güven, kurban derilerinin satılarak maddi gelir elde edilemeyeceğini söyledi.

Güven, “İhtiyaç sahiplerine verilmek üzere hibe edebiliriz. Neticede kurban derilerinin de bir kurban olduğunu ve bu kurban derilerinin satılamayacağını hemşehrilerimize bildirmiş olalım” ifadelerini kullandı. Kayserili vatandaşlara seslenen İl Müftüsü Güven, kurban etlerini sucuk yapmak yerine ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilmesinin daha uygun olacağını söyledi.

Güven, “Kayseri’de Kurban Bayramı’nda özellikle aileler ikram ettikleri etlerin dışında kalan etleri bir yıl boyna tüketmek için sucuk yapmaktalar. Eğer kurban kesen kardeşimiz gerçekten maddi durumu yerinde değil de bir yıl boyunca ailesinin geçiminde ‘Bu da bir katkı olsun’ diye düşünüyorsa bu konuda her hangi bir engel yok. Ancak ben Kayserili hemşehrilerimize burada hatırlatmak istiyorum. Birincisi Peygamberimiz kurban etlerini hem kendisi hem de sahabesine üçe bölmesini, üçte birini hane halkına, üçte birini eş, dost, akraba ya da hanemize ziyarete gelenlere ikram edilmesini, diğer üçte birinin de fakirin hakkı olduğunu fakirlere götürülüp verilmesini tavsiye buyurmuştur. Buradan hareketle bizler eğer kurban etlerini üçe bölersek iyi olur. Kardeşlerimizin evlerinde kurban etlerini sucuk yapmak yerine bu kardeşlerimize ikram etmelerinin hem Rabbimizin hoşuna gideceğini hem de bizi mutlu ve huzurlu edeceğini hatırlatmak istiyorum. Bu sebeple hemşehrilerim gelin bu yıl kurban etlerimizi sucuk, sucuk içi yapmayalım. Bunları ihtiyaç sahipleri kardeşlerimize bir an önce ulaştıralım” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA