'Hayatım Pahasına Da Olsa Reformları Uygulayacağım'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "hayatı pahasına" da olsa reformları hayata geçireceğini söyledi.

Bağdat'taki El-Hadra bölgesinde basın toplantısı düzenleyen İbadi, ülkede son günlerde düzenlenen gösterilerin sorunların çözülmesi için yapılan "uyarılar" olduğunu ve kendilerini rahatsız etmediğini söyledi.

Konuşmasında bazı hükümet yetkililerinin "koruma" sayısının fazla oluşuna tepki gösteren İbadi, "DAEŞ ile mücadelede çok fazla kişiye ihtiyacımız varken hükümet yetkilileri için 3 ekip korumanın olması adil değil" dedi. İbadi, bazı yetkililerin koruma sayısının 300 ila 800 arasında değiştiğini, adaletin sağlanması için korumaların sayısının azaltılması gerektiğini kaydetti.

Irak'ın "büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu" vurgulayan İbadi, DAEŞ'i işaret ederek, "Irak, silahlı kişilerle değil, batıl bir inanç sistemiyle savaşıyor. Bu nedenle, hayatım pahasına da olsa reformları uygulayacağım. Geri adım atmayacağım" diye konuştu.

İbadi ayrıca, DAEŞ'in sadece Irak'ı değil, Türkiye, Ürdün ve Körfez ülkelerini de tehdit ettiğini, bazı ülkelerin de bu tehlikenin farkına varmaya başladığını ifade etti.

Irak'ın çeşitli kentlerinde temmuz ayından bu yana yolsuzlukla mücadele, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, daha iyi hizmet ve iş imkanları sunulması talebiyle gösteriler düzenleniyor.

İbadi, 16 Ağustos'ta ülkede "yolsuzlukla mücadele ve reformlar" çerçevesinde bir dizi karar almıştı. Ülkede "geçmiş ve halihazırdaki" yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, bunların incelenmesi için uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulmasını isteyen İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

Kaynak: AA