YAKAD'dan 'Bayramda Çocuklarınıza Dikkat Edin' Uyarısı

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici, Kurban Bayramı öncesi ailelere uyarıda bulunarak, "Bayramlarda gerek başka şehirlere gidenler, gerek çocuklarını bayramlaşmaya yollayan aileler özellikle çocuklarına dikkat etsin. En çok kayıplar böyle tatil dönemlerinde oluyor" dedi.

Özbilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk kayıplarının özellikle bayramlarda gündeme geldiğini söyledi.

Ailelerin, özellikle uzun bayram tatillerinde gittikleri başka yerlerde çocuklarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Özbilici, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllarda, ölümle sonuçlansın sonuçlanmasın çocuk kayıplarının yüzde 50'si, başka yerlere gittikleri ziyaretlerde kayboldu veya kaçırıldı. Bu konular can sıkıcı ama şöyle bir gerçek var; çocuklarımız kaçırılıyor, kullandırılıyor veya bir pedofili hastasının eline düşerek öldürülüyor. Bunları yaşadık. Geçen yıllarda bayram ziyaretinde veya gittiği başka bir şehirde kaçırılarak öldürülen çocuklarımızı unutmadık. Tüm Türkiye'nin yüreği kan ağladı. Biz de şimdi YAKAD olarak, bir farkındalık olsun diye aileleri uyarmak istiyoruz. Bayramlarda gerek başka şehirlere gidenler, gerek çocuklarını bayramlaşmaya yollayan aileler özellikle çocuklarına dikkat etsin. En çok kayıplar böyle tatil dönemlerinde oluyor. Eve bir eksik dönmeyin."

Çocukların bayram ziyaretlerinden veya kısa tatillerden mahrum edilmemesi gerektiğini ifade eden Özbilici, alınacak küçük birkaç tedbirle çocukların hem bayramlaşmaya rahat gidebileceğini hem de rahat bir tatil yapabileceğini anlattı.

En önemli tedbirin, ailelerin çocuklarını bilmedikleri, yabancı bir ortama tek başına göndermemesi olduğuna dikkati çeken Özbilici, "O yabancı ortamda kimler var bilmiyorsak, çocuğumuzun başına ne geleceğini de bilmiyoruz. Orada bir pedofili hastası varsa o an çocuğunuz tehlikede demektir veya çocuğunuzun aklına girerek bulunduğu şehirden uzaklaşmasını sağlayacak birileri de olabilir. Bu da bir çocuğun kaybolması demektir. Bu kayıpları yaşamamak için çocukları kesinlikle bilmediğiniz bir ortama, bilmediğiniz kişilerin yanına tek başına yollamayın" diye konuştu.

Özbilici ailelere, piknik alanları, köy ziyaretleri ve bayramlaşmalarda çocuklarını uzaktan da olsa gözlemlemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA