Gümüşhane'de Bal Rekoltesi Düştü

Gümüşhane’de hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle bal rekoltesi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında düştü.

Gümüşhane'de Bal Rekoltesi Düştü
Yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsüyle bal üreticilerinin gözde yerlerinden olan Gümüşhane’de bu yıl bal üretimi büyük oranda düştü. Yaşanan düşüşle ilgili açıklamalarda bulunan Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, bal rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.



Gül, “Geçen yıl Gümüşhane genelinde ortalama 650 ton bal rekoltesi olduysa bu yıl belki de onun yarısı da alınamayacaktır. Tarım İl Müdürlüğü kovan tespitini yaptıktan sonra net rakamlar ortaya çıkacaktır” dedi.

Bal rekoltesinin bu kadar düşmesinin sebebi olarak iklim şartlarını işaret eden Gül, “Özellikle kıbleden esen rüzgar bütün bitkileri yakıyor. Bitki, arı mevcudu ve güneş… Bunların üçü bir arada olmazsa bal da olmuyor maalesef. İlkbaharda havaların soğuk olması ve hemen ardından kavurucu sıcakların gelmesi dolayısıyla bal oranının düşmesine sebep oldu.

Sıcak hava var olan bitkiyi, çiçeği kavurdu. Kavurunca bal olmadan çiçek de bitmiş oldu” diye konuştu.

Bal alımı noktasında vatandaşlara uyarılarda bulunan Gül, üzerinde barkot bulunan balların alınması gerektiğini belirterek, “Bal alırken mutlaka ya tanıdık kişilerden bal alınması gerekir ya da üzerlerinde barkot bulunan balların alınması gerekir. Sonuçta barkotlu balların kime ait, hangi işletmeye ait olduğu bellidir. Yoksa yiyeceği balın nasıl olduğunu nasıl yenileceğini düşünemiyorum. Bakanlığın bu konuyla ilgili bir genelgesi var. Tarım Bakanlığı satışa çıkarılan bala mutlaka barkot numarası vurulması gerektiğini söylüyor. Fakat uygulama alanında Tarım İl Müdürlükleri, İlçe müdürlükleri bunu takip etmediği için uygulama alanına giremediler. Dolayısıyla vatandaş rastgele bal satıyor. Nereden aldığı belirsiz. Bu denetimler yapılırsa tüketici daha rahat bir şekilde balını almış olur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA