Kosova'da Dünya Demokrasi Günü‏ Kutlandı

BM Genel Kurul’u tarafından 15 Eylül olarak ilan edilen Dünya Demokrasi Günü, Kosova’da gerçekleştirilen anlamlı etkinliklerle kutlandı.

Kosova'da Dünya Demokrasi Günü‏ Kutlandı
Kosova’daki kutlamaların bu yılki adresi, Kosova Meclisi oldu. “Açık kurumlar - vatandaş katılımı” sloganı altında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde vatandaşlara kapılarını açan Kosova Meclisi yüzlerce Kosovalıyı ağırladı. Dünya Demokrasi Günü’nde meclisin ilk misafirleri olan öğrenciler, Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli tarafından karşılandı. Öğrencilerle tek tek el sıkışan Veseli yaptığı konuşmada, Kosova Cumhuriyeti’nin tüm diğer demokratik ülkelerle zamanın en büyük ülküsü olan demokrasi etrafında birleştiğini belirtti.

Kosova’nın demokrasi çabalarının tarih boyunca son derece zorlu geçtiğini anımsatan Meclis Başkanı Kadri Veseli, “Kamuoyu karşısında şeffaflık, vatandaşlara hesap vermek, yeterli siyasi katılım, parlamento süreçlerine vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile meclisin mali hesaplarına medyanın erişimi Kosova Meclisi’nin esas aldığı değerlerdir” dedi.

Konuşmanın ardından Meclis Başkanı Veseli ziyaretçilerle bir araya gelerek, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ziyaretçilere mecliste oylama hakkında teknik bilgiler verildi.

Daha sonra çok sayıda öğrenci meclis binasını örgütlü şekilde gezerek, genel kurul salonunda milletvekili koltuklarına oturdu. Öğrenciler, burada meclisin ülkedeki demokrasiyi daha ileriye taşıması mesajını verdi.

Dünya Demokrasi Günü vesilesiyle meclis etkinliklerine katılan Kosova Demokratik Enstitüsü (KDİ) Başkanı İsmet Kryeziu, Kosova Meclisi’nin çalışmalarını takip eden sivil toplum kuruluşu olarak, milletvekillerinden şeffaf olmaları, karar alma sürecinde vatandaşın sesini ciddiye almaları, yolsuzluklara karşı mücadelede ön saflarda yer almalarını talep etmeye devam edeceklerini belirtti.

Etkinlikler çerçevesinde Kosova Meclisi’nin avlusunda sivil toplum kuruluşlarının fuarı açıldı. Fuarda sivil toplum kuruluşları tarafından kurulan stantlarda, Kosova’daki demokrasiye ilişkin çeşitli tanıtım malzemesi ve broşürler dağıtıldı.

Dünya Demokrasi Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından bu yana kutlanıyor.
Kaynak: İHA