İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Darfur Raporu

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yeni raporunda Sudan Ordusu'nu Darfur'da sivllere karşı öldürme, tecavüz ve cinayet suçları işlemekle suçladı

ADDİS ABABA - Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Sudan'ın Darfur bölgesi ile ilgili yeni yayınladığı bir raporunda, Sudan ordusunu, bölgedeki sivillere karşı, tecavüz, işkence ve cinayet suçlarını işlemekle suçladı.

Merkezi amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan HRW'nin Darfur'da yaptığı çalışmalar sonucu 2014 ile 2015 yılları arasını kapsayan yeni insan hakları raporu yayınlandı.

Raporda, "Sudan Ordusu'nun özel kuvvetler biriminin, Darfur Eyaleti'nde sivillere karşı öldürme,  kadınlara  tecavüz, insanları diri diri yakma, işkence ve alıkoyma suçları işlediği ve bu suçların hem insanlığa karşı suçlar hem de savaş suçları kapsamına girdiği" ileri sürüldü.

Darfur'da isyancılar ile Hartum hükümeti arasında 2003 yılında başlayan çatışmaların ardından yayınlanan en kapsamlı insan hakları raporlarından biri olduğu bildirilen HRW'nin raporunda, Sudan ordusunun sivillere karşı suçları "sistematik ve yaygın" bir şekilde işlediği özellikle vurgulandı.

-Hartum: HRW Sudan'ı karalamaya çalışıyor

HRW raporu hazırlarken saldırıların mağduru ve tanığı 212 kişi ile görüşme gerçekleştirdiği açıklanırken, Sudan hükümeti, söz konusu iddiaların tamamını yalanlayarak Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü güvenilmez bir kurum olmakla suçladı.

Sudan Enformasyon Bakanı Ahmet Bilal yayınladığı bildiride,  Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün her zaman Hartum Hükümeti'ni karalamaya çalıştığını ileri sürerek, gerçeklerin ortaya çıkacağını söyledi.

Bölgeye barış ve istikrar getirmek için çaba sarf ettiklerini de kaydeden Bilal, HRW'yi isyancıların propagandalarına inanmakla suçladı.

Sudan'ın Darfur bölgesinde, "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketleri, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Başkent Hartum'un bin 300 kilometre batısında yer alan Çad sınırındaki Darfur'da, yerel kabileler ile Arap kabileleri arasında başlayan anlaşmazlık, 2003'den isyana dönüşmüştü.

Sudan hükümetinin desteklediği Janjavid militanlarıyla yerel kabilelerin kurduğu Toro Boro milisleri arasında 2003'ten bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor.



Kaynak: AA