Ev Yapımı Biber Salçasının Zorlu Yolculuğu

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan kadınlar, bir araya gelerek biber salçası yapımına başladı

Yemeklerin vazgeçilmezi biber salçası, binbir emekle hazırlanarak mutfaktaki yerlerini alıyor.

Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki kadınlar, tarlalardan topladıkları biberleri, yapılan dilme işleminin ardından mahalle aralarında kurulan makinelerden geçiriyor.

Burada ezme haline getirilen acı ve tatlı biberler, ardından evlerin damlarına serilerek güneşte kurumaya bırakılıyor.

Yaklaşık bir hafta güneş gören biberler, içine tuz ve sıvı yağ katılarak tekrar makineden geçirilip, salça olarak kavanoz veya bidonlara dolduruluyor.

Dörtyol Kadın Girişimcileri El Sanatları ve Yöresel Ürünleri Destekleme Derneği Yönetim Kurlu Üyesi Cemile Özel , AA muhabirine, yöre kadınlarıyla yapılan biber salçalarının meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

Fabrikada yapılan biber salçalarının aksine evlerde üretilen salçaların daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu belirten Özel, şöyle devam etti:

"Bölgede, ağustos ayında başlayıp eylül ortalarına kadar salça yapılıyor. Bu dönemde her sokakta ve  genelde evlerin avlusunda kadınların bir araya gelerek salça yaptıklarını ve evlerin çatılarına serdiklerini görürüz. Zor ve emek isteyen bir iştir. Biber salçası yapımı aynı zamanda, Anadolu'da dayanışmanın ön güzel örneğini teşkil eder. Aileler, salça yapımında birbirine destek olur."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İhsah İnal da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarılabileceğini belirterek, ev yapımı salçanın hem ekonomik hem de lezzetli olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA