Estetik Ve Sağlık İçin Işınlı Dolgu

Diş tedavilerinde en çok yapılan işlemlerden biri olan dolguyla ilgili olarak Medical Park Tarsus Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Salih Rengin Özlü, amalgam (madeni) dolgu yerine ışınlı dolgu yönteminin uygulanmasını önerdi. Işınlı dolguların en büyük avantajlarının ‘estetik olmaları’ olduğunu belirten Dt. Özlü, “Dolgunun yapımını takiben hemen cilalanabilirler. Sadece dişteki çürüklerin restore edilmesi için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek, kozmetik işlemler için de kullanılabilir” dedi.

Estetik Ve Sağlık İçin Işınlı Dolgu
AZI DİŞLERDE DE KULLANILIYOR

Işınlı dolguların, diş renginde olmaları nedeniyle ‘beyaz dolgu’ olarak da adlandırıldığını kaydeden Özlü, “İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılabilmelerine karşın, zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka azı dişlerinde de kullanılabilmektedir. Amalgam dolguya olan üstünlüğü ilk bakışta hemen kabul edilmekle birlikte, uygulanacak olan dişin konumu ve durumuna göre doğru uygulandığında başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.

HASTALIK SAÇIYOR

Halk arasında ‘madeni dolgu’ diye bilinen amalgam dolguların ise insanların ağız ve vücut sağlığını tehdit ettiğini kaydeden Dt. Salih Rengin Özlü, “Madeni dolgu dediğimiz dolgu, birçok metalin, cıva gibi çok zehirli bir madde ile birleşmesinden meydana gelen bir dolgu türüdür. Bu dolgu insanlarda eklem romatizması, astım, kalp romatizması, reflü, nefrit gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu dolgular söküldükten sonra belirttiğimiz hastalıkların son bulduğunu gözlemledik” dedi.

Dt. Özlü, dolgu yaptıracak hastalara, daha estetik ve daha sağlıklı olan ışınlı dolguyu tercih etmelerini önerdi.
Kaynak: İHA