Stratonikeia Antik Kenti'nde Yeni Mezarlar Bulundu

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Stratonikeia Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait çok sayıda toplu mezar bulundu.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kazıların 2008'de başlatıldığını söyledi.

Kentte alanların durumuna göre kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon olarak farklı bilim uzmanları kontrolünde çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Söğüt, büyük bölümü Pamukkale Üniversitesinin Arkeoloji ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim üyelerince yürütülen çalışmalara, Selçuk, Adnan Menderes, Anadolu, Ankara, Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden öğretim elemanlarının da katıldığını kaydetti.

- "Tarihin her döneminden kalıntılar var"

Stratonikeia'nın mayıs ayında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdiğine işaret eden Söğüt, 3 bin yıllık antik kentte, tarihin her döneminden kalıntılar bulunabildiğini vurguladı.

Önceki yıllarda başlattıkları Roma hamamı ve Batı Caddesi'ndeki kazıları bu sene de sürdürdüklerini anlatan Söğüt, ayrıca beylikler dönemine ait Selçuklu hamamında çizimlerin tamamlanacağını, restorasyon projesini de bitirmeyi planladıklarını söyledi.

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine her yapıya aşamalar halinde ulaştıklarını ifade etti.

- "Çoklu Bizans mezarları çıkarıldı"

Stratonikeia Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmalarını Roma hamamı ve kentin iki ana caddesinden biri olan Batı Cadde'nin başlangıcında yürüttüklerini dile getiren Söğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buranın devamında da antik dönemin en önemli gymnasiumundan (spor okulu) birisi yer alıyor. Biz buradaki çalışmalarımızda caddeyi gün yüzüne çıkarmayı hedefliyorduk. Ancak alt katlara indiğimizde Bizans dönemine ait toplu mezarlara rastladık. Mezarların da altında erken Bizans döneminde bir kilise yapıldığını, kilisenin yıkılmasından sonra bu alanın terk edildiğini ve aynı alanın Bizans döneminin mezarları olarak kullanıldığını tespit ettik."

Alanda ekiplerin itinalı bir şekilde kazı ve kurtarma çalışması yürüttüklerini anlatan Söğüt, "Bu alanda 40 mezar açtık. Mezarlarda sadece bir kişi bulunmuyor. Bazı mezarlarda çoklu gömünün yapıldığını ve bozulmuş kemiklerin olduğunu tespit ettik. Mesela bir mezarda 10 tane iskeletin çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu sayının da artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA