Ethem Sarısülük'ün Ölümüne İlişkin Davanın Nakli İstendi

Gezi olayları sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın avukatları, güvenlik gerekçesiyle davanın naklini talep etti.

Şahbaz'ın avukatları, konuya ilişkin dilekçelerini Adalet Bakanlığına iletilmek üzere davayı gören Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesine verdi.

Dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 19. maddesinde, "Yetkili hakim veya mahkemenin, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir", "Kovuşturmanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa, davanın naklini Adalet Bakanı Yargıtaydan ister" ifadesinin yer aldığı vurgulandı.

Şahbaz'ın yargılandığı davanın başından itibaren yaşananların, yargılamanın mevcut mahkemede yapılmasının kamu güvenliği için tehlikeli olduğunu ve mahkemenin, görevini yerine getiremeyeceğini gösterdiği belirtilen dilekçede, "Duruşmaların başından itibaren şiddet uygulanmış, sanık polis memuru mahkeme huzurunda darp edilmiş, mahkeme heyeti, baskı altına alınmaya çalışılmış, her fırsatta mahkemeye hakaret edilmiş, mahkeme heyetinin siyasi iktidarın uşağı olduğu, yargının emniyetle beraber hareket ettiği iddia edilmiştir" denildi.

"Marjinal grupların, her seferinde saldırılarını artırdıkları, adeta duruşma salonunda terör estirdikleri" iddia edilen dilekçede, "terör örgütüne müzahir grupların, adliye çevresinde yasa dışı gösteri yaptıkları, adliye kapılarını kırdıkları, polis araçlarını yaktıkları ve güvenlik kuvvetlerine saldırdıkları" ifade edildi.

Mahkemenin her duruşmada emniyetin sağlanması için polis ve jandarmaya müzekkere yazdığına işaret edilen dilekçede, buna rağmen, duruşma salonu, adliye ve çevresindeki saldırılar nedeniyle güvenli ve sağlıklı bir ortamda yargılama yapılamadığı ileri sürüldü ve sağlıklı ve güvenli yargılama için davanın nakli talep edildi.

-Davanın geçmişi

Davayı gören Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'a, "haksız tahrik altında adam öldürmek" ve "kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak" suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası vermişti.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kararı usulden bozmuştu. Daire, bazı tanıkların yargılama aşamasında dinlenmemesini, olayla ilgili temin edilen tüm görüntülerin mahkeme huzurunda izlenmesi gerekirken nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılamayan görüntülerin hükme esas alınmasını bozma gerekçesi saymıştı.

Bozma kararının ardından davayı tekrar görecek Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Eylül 2015'e duruşma günü verdi.

Kaynak: AA