Mardin'de İlk Kez 'Karın Zarı Kesilmeden' Sezeryan Ameliyatı Yapıldı

Midyat Devlet Hastanesi’nde ilk kez "Karın zarı kesilmeden" sezeryan ameliyatı yapıldı.

MARDİN - Midyat ilçesindeki Midyat Devlet Hastanesi’nde ilk kez "Karın zarı kesilmeden" sezeryan ameliyatı yapıldı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, Tıp literatüründe "Ekstraperitonal sezeryan" olarak bilinen amelayatla doğum yaptırdı.

Yeşilbaş, yaptığı açıklamada, 24 yaşında birinci gebeliği ile hastaneye başvuran bir hastanın karın zarı kesilmeden başarılı operasyon ile doğum yaptırıldığını belirtti.

Mardin'de ilk defa böyle bir ameliyatın gerçekleştiğini söyleyen Yeşilbaş, şunları kaydetti:

"Tahmini doğum ağırlığı 3 kilo 800 gram olan bebek beklemesi ve baş pelvis uyumsuzluğu nedeni ile hastaya çok nadir yapılan ekstraperitonal sezeryan (karın zarı kesilmeden) yapıldı. Bu operasyonlar ülkemizde de çok nadir yapılan operasyonlardır. Büyük çaplı hastanelerde dahi yapılamayan bu operasyonların Midyat Devlet Hastanesi'nde yapılması yapılabiliyor olması bu açıdan da çok önemlidir. Ameliyat sonrası sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirilmiştir. Hastaya genel anestezi altında yapılan ameliyatta önce cilt ve cilt altı dokusu, kas ve fasiya dokuları geçilerek batın iç duvarı olan peritona ulaşılmıştır. Peritona zarar vermeden mesane ekarte edilerek uterusa ulaşılarak bebek sağlıklı bir şekilde alınmıştır. Anneye de daha az zarar veren yöntemle yapılan bu ameliyat başarılı bir şekilde sonlandırılmıştır."
Kaynak: AA