Suriyeli Görme Engelli El Cabbar, Ülkesine 'Işık' Olacak

YurtdışŸı Türkler ve Akraba Topluluklar BaşŸkanlığŸının (YTB) verdiğŸi Türkiye Bursları sayesinde kazandığŸı Gazi ǜniversitesi EğŸitim Fakültesi Görme Engelliler ǖğŸretmenliğŸi Bölümü'nde 2. sınıfa geçen doğŸuşŸtan görme engelli Suriyeli Mahir El Cabbar, eğŸitimini tamamlayıp ülkesindeki çocuklara ışŸık olmayı hedefliyor.

ǜlkesindeki iç savaşŸ nedeniyle Suriye'nin Lazkiye kentine bağŸlı Bayırbucak bölgesinden 2012 yılında ailesiyle Türkiye'ye sığŸınmak zorunda kalan 21 yaşŸındaki El Cabbar, yaşŸadığŸı tüm imkansızlıklara rağŸmen okuma azmini kaybetmedi.

KaldığŸı çadırkentte görme engelliler için özel yapılan kabartmalı kitaplarla gece gündüz ders çalışŸan El Cabbar, geçen yıl Gazi ǜniversitesi Görme Engelliler ǖğŸretmenliğŸi Bölümünü kazanarak hayaline kavuşŸtu.

Yaz tatili için ailesinin bulunduğŸu Hatay'ın YayladağŸı ilçesindeki Suriyeli Türkmenlerin kaldığŸı konaklama tesislerine gelen El Cabbar, yanında getirdiğŸi kitaplarıyla ders çalışŸmaya devam ediyor.

- Yarım bıraktığŸı liseyi çadırkentte bitirdi

El Cabbar, AA muhabirine, üniversite hayalini gerçekleşŸtirmek için sığŸındıkları Türkiye'de ilk olarak Türkçe öğŸrenmeye başŸladığŸını söyledi.

GittiğŸi kurslarda çok kısa bir zamanda Türkçe öğŸrendiğŸini ve üniversite için kapıları böylelikle araladığŸını düşŸündüğŸünü belirten El Cabbar, şŸöyle devam etti:

"Türkçe öğŸrendikten sonra konaklama tesisinde bulunan okulda yarım kalan lise eğŸitimimi tamamladım. Sürekli derslerime çalışŸtım. Görme engelli olduğŸum için öğŸretmenlerime dersleri yavaşŸ anlatmasını ve böylelikle not alabileceğŸimi söyledim ayrıca öğŸretmenlerim dersleri anlattığŸında ses kaydı aldım. Evime geldiğŸimde ses kaydını dinledim, dersleri tekrarlayarak öğŸrenmeye çalışŸtım."

El Cabbar, liseyi çadırkentte tamamladıktan sonra öğŸretmenlerinin yönlendirmesiyle YurtdışŸı Türkler ve Akraba Topluluklar BaşŸkanlığŸının (YTB) verdiğŸi "Türkiye Bursları"na başŸvuru yaptığŸını ve bu sayede kendisine üniversiteye girme hakkı doğŸduğŸunu aktardı.

- "ǖğŸretmen olup ülkeme döneceğŸim"

ǜniversitedeki ilk yılını geride bıraktığŸını ifade eden El Cabbar, şŸöyle konuşŸtu:

"İlk yılım çok iyi geçti. Derslerime iyi çalışŸıp okulumu en iyi şŸekilde bitirmek istiyorum. Derdi olmayan dertlinin halini bilmez. Ben de başŸkalarının dertlerine deva olmak istiyorum. Okulumu bitirdikten sonra başŸarılı bir öğŸretmen olup ülkeme döneceğŸim. Türkiye'de öğŸrendiklerimi ülkemdeki insanlara aktaracağŸım. Oradakilerin de okumalarını ve ülkemi daha ileriye götürmeyi istiyorum."

El Cabbar, kendisi gibi engelli olan arkadaşŸlarının hayallerini gerçekleşŸtirmeleri için hiçbir zaman umutsuzluğŸa kapılmamalarını ve azimli olmalarını istedi.

Kaynak: AA