TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel BaşŸkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın koruması için acilen gerekli adımların atılmasını ve verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, esnafın yaptığŸı ödemelerin her kesimden daha da fazla olduğŸunu ifade ederek, esnaf ve sanatkarın yüksek elektrik, su ve BağŸ-Kur ödemeleri nedeniyle mağŸdur edildiğŸini savundu.

Konut ve sanayide kullanılan elektrik ve su fiyatlarından daha yüksek fiyata elektrik ve suyu esnaf ve sanatkarların kullandığŸını bildiren Palandöken, ülke genelinde kullanılan elektriğŸin yüzde 16'sını aşŸan kısmının esnaf tarafından kullandığŸını belirtti.

2014'te tek zamanlı tarifeye göre esnafa 28,559 kuruşŸ, sanayiciye 24,626 kuruşŸ ve meskene 28,386 kuruşŸtan elektrik tarifesi uygulandığŸına dikkati çeken Palandöken, esnaf ve sanatkarın koruması için acilen gerekli adımların atılmasını ve verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

Yapılan denetimlerde kaçak elektrik kullanımının devam ettiğŸinin tespit edildiğŸine işŸaret eden Palandöken, şŸunları kaydetti:

"En az 2 milyar liralık kaçak elektrik zararını faturalarını düzenli ödeyen aboneler ödemektedir. DağŸıtım şŸirketleri kayıp-kaçağŸın yüksekliğŸini bahane ederek elektrik fiyatlarına zam talep etmektedirler. Ama azaltılması için bir çaba göstermiyorlar. Serbest tüketici hakkı vermek için limitlerin daha da düşŸürülmesi gerekli. Dayatmalarla abone sözleşŸmesi yapılmasından vazgeçilmeli. En önemlisi faturasını düzenli ödeyene bir teşŸvik verilmeli ve kayda değŸir bir indirim yapılmalıdır. En önemlisi sanayiciye uygulanan indirimin esnaf ve sanatkarlara da uygulanması gerekir. Esnaf lambasını yakmasa sokaklar kararır. Esnaf sokağŸını sulayıp temizlik yapmaz ise halk tozdan kurtaramaz. SokağŸını temizleyen ve aydınlatan esnafa acil indirim şŸart."

Kaynak: AA