Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi kapsamında Bosna Hersek'in güney kesimlerindeki Mostar kentinde düzenlenen uçurum dalışı yarışlarının galibi Meksikalı sporcu Jonathan Paredes oldu.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi
Akrobatik atlayışlarda 480,90 puanla Mostar'daki 6'ncı serinin birinciliğini kazanan Paredes, tarihi köprü Mostar'dan atlayarak kazandığı bu zaferin kendisi için oldukça anlamlı olduğunu söyledi.

Uçurum dalışı yarışlarının ilk kez düzenlendiği Mostar kenti görsel bir şölene şahit olurken, ikinciliği Meksikalı Sergio Guzman (471,05), üçüncülüğü Amerikalı David Colturi (470,60) kazandı.

Bosna Hersek'in ünlü atlayış sporcularından Emir Baliç, Paredes'e ödülünü takdim ederek, dünya serisinin hem Mostar hem de Bosna Hersek için önemli olduğunu, akrobatik atlayışların bölgede geleneksel hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın takip ettiği Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi'nin Mostar yarışlarını 15 bini aşkın kişi takip etti. Uçurum dalışlarını seyretmeye gelenler, zümrüt yeşili rengi ile tanınan ve Mostar Köprüsü'nün üzerine kurulduğu Neretva Nehri'nde, Çek Cumhuriyeti'nden gelen sörfçülerin olağanüstü performansını izleme şansı da buldu.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi yarışlarının bu sezon düzenlenen 6'ncı ayağında, dünyaca ünlü 14 sporcu, Mostar Köprüsü üzerinde kurulan platformdan akrobatik hareketler eşliğinde Neretva Nehrine, 28 metre yükseklikten atladı.

- Mostar Köprüsü

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında Neretva Nehri üzerine inşa edilen köprünün yapımında 456 kalıp taş kullanıldı. 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki köprü Mostar şehrine de adını verdi.

Asırlar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı.

Tarihi köprü, Bosna savaşı sırasında Hırvat tank birliklerinin köprüye saldırmasıyla 9 Kasım 1993 tarihinde nehrin sularına gömüldü. Mostar'daki tarihi köprünün yeniden inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO, IRCICA ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başlandı.

Macar ordusu dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından bulunup vinçlerle çıkartılan köprü, inşaatının tamamlanmasının ardından çok sayıda ülkenin üst düzey temsilcilisinin de hazır bulunduğu bir törenle, İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004'de yeniden açıldı. Köprü 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Kaynak: AA