Kolombiyalı Sporcu Duque, Mostar Köprüsü'nden Atlayacak

Dünyaca ünlü uçurum dalışı sporcusu Kolombiyalı Orlando Duque, Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi kapsamında, 15 ağustos günü Bosna Hersek'teki 24 metrelik Mostar köprüsünden atlayacak.

Kolombiyalı Sporcu Duque, Mostar Köprüsü'nden Atlayacak
Uçurum dalışı sporunda "dalışın dükü" olarak anılan, dokuz dünya şampiyonluğuna sahip, Guiness Rekorlar Kitabı'nda kaydı bulunan 41 yaşındaki Duque, Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi'nin Mostar'da ilk kez yapılacak programı öncesi Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'yı ziyaret etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Duque, Mostar kentinin uçurum atlayışı sporu için en ideal yerlerden olduğunu belirterek, bu sezon Mostar'dan zaferle ayrılmak istediğini ifade etti.

Bosna Hersek'te kendisini evinde gibi hissettiğini ve sevdiği bir yerden atlamanın mutluluk verici olduğunu anımsatan Duque, Mostar kentinin sahip olduğu atlayış sporu kültüründen her zaman etkilendiğini belirterek, köprüden atlayanların cesareti ve özgürlüklerine hayran olduğunu söyledi.

- Burada başka yerde olmayan bir şey var

Bosna Hersek'in barındırdığı yaşam tarzı ve sosyal hayatı da beğendiğini ifade eden efsanevi sporcu, "Bosna Hersek'te birkaç defa bulundum, özellikle Saraybosna ve Mostar'da. Burada insanların keyifli vakit geçirmesini seviyorum. Başka yerlerde olmayan bir şey var burada, burasının enerjisini hissedebiliyorsunuz" diye konuştu.

Duque, geleneksel atlayış dalında Bosna Hersek'li sporcuların oldukça başarılı olduğunu ifade ederek, Boşnakların kendi stillerinde atlayışları ve kuralları olmasını beğendiğini söyledi.

Bosna Hersek mutfağını da lezzetli bulduğunu söyleyen Duque, özellikle Çevapi'yi (Boşnak köftesi) ve Boşnak kahvesini çok sevdiğini ifade etti.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi, 2009 yılından itibaren yarışlardaki standartları yükselterek uçurum dalışı sporunun yelpazesini genişletti. Dünya Serisi kapsamındaki yarışları dört kıtada 23 ülkeye yayarak, tarihsel mekanlarda atlayışlar düzenledi. Büyük bir izleyici kitlesini sahip olan uçurum dalışı yarışlarının bu sezonki 6'ıncı ayağı Bosna Hersek'in güneyindeki tarihi Mostar kentinde yapılacak.

Mostar Köprüsü üzerinde yapılacak yarışlara, dünyaca ünlü 14 sporcu katılacak. Sporcular 24 metre yükseklikteki köprüden akrobatik hareketler eşliğinde Neretva Nehrine atlayacak.

- Mostar Köprüsü

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında Neretva Nehri üzerine inşa edilen köprünün yapımında 456 kalıp taş kullanıldı. 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindeki köprü Mostar şehrine de adını verdi.

Asırlar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı.

Tarihi köprü, Bosna savaşı sırasında Hırvat tank birliklerinin köprüye saldırmasıyla 9 Kasım 1993 tarihinde nehrin sularına gömüldü.

Mostar'daki tarihi köprünün yeniden inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), UNESCO, IRCICA ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başlandı.

Macar ordusu dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından bulunup vinçlerle çıkartılan köprünün, inşaatının tamamlanmasının ardından çok sayıda ülkenin üst düzey temsilcilisinin de hazır bulunduğu bir törenle, İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde yeniden açıldı. Köprü 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Kaynak: AA