- Pakistan'da Taliban Militanlarına İdam Cezası

Pakistan'da askeri mahkeme, 150 kişinin ölümü ile sonuçlanan Peşaver saldırısıyla ilgili olarak tutuklu bulunan 6 Pakistan Talibanı militanını ölüm cezasına çarptırdı.

Ordu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Peşaver'deki okul baskını sonrası Başbakan Navaz Şerif'in terörizmin bitirilmesine yönelik olarak ortaya koyduğu "Ulusal Hareket Planı" çerçevesinde kurulan askeri mahkemenin iki ayrı saldırı hakkında hüküm verdiği belirtildi.

Açıklamada, askeri mahkemenin, okul baskınıyla ilgili olarak tutuklu bulunan Hazrat Ali, Mujeeb-ur-Rehman, Sabeel Ali, Moulvi Abdul Salam, Taj Muhammad ve Atiq-ur-Rehman adlı 6 Pakistan Talibanı militanını idama mahkum ettiği, Kifayatullah isimli mahkuma ise ömür boyu hapis cezası verdiği ifade edildi.

Aynı mahkemenin Karaçi kentinde İsmaili Şiileri taşıyan ve 45'ten fazla kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırı nedeniyle tutuklu bulunan Farhan Ali ismindeki bir diğer militanı da idam cezasına çarptırdığı bildirildi.

Askeri mahkemenin verdiği kararların, Genelkurmay Başkanı General Rahil Şerif ve Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından onaylandığı ifade edilen açıklamada, militanlara yargılanmaları sırasında kendilerine her türlü kanuni hakların sağlandığı ifade edildi.

Pakistan Anayasa Mahkemesi ise askeri mahkemelerin kanunlara aykırı olarak kurulduğu ve amacından sapacağı gerekçesi ile bazı sivil toplum kuruluşları tarafından mahkemeye yapılan itirazları geçtiğimiz günlerde reddetmişti. Anayasa Mahkemesi, askeri mahkemeleri kanunlara uygun bularak terör suçlularının bu mahkemelerde yargılanmalarında bir sakınca olmadığına karar vermişti.

Pakistan'nın Peşver kentinde geçtiğimiz yıl aralık ayında, Pakistan Talibanı militanlar, ordu tarafından desteklenen sivil bir okula baskın yapmış, saldırıda 134'ü çocuk olmak üzere 150 kişi yaşamını yitirmişti. Başbakan Navaz Şerif, saldırının ardından teröristlerin yargılanması için askerli mahkemelerin kurulmasını da öngören 20 maddelik Ulusal Harekat Planı'nı uygulamaya koymuştu.

Kaynak: AA