Edirne'de Nehir Yatakları Temizleniyor

Edirne’nin kış aylarında korkulu rüyası olan nehir taşkınlarının ardından düşen nehir debilerini fırsat bilen Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürlüğü, nehir yataklarını temizlemeye başladı.

Edirne'de Nehir Yatakları Temizleniyor
Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler Tunca Nehri’nin yatağını temizleme çalışmalarına başladı.

Temizlik çalışmaları ile kışın yaşanan taşkınların az da olsa önüne geçilmesi sağlanacak. Yaz aylarında nehir debilerinin düşmesi sonucu Tunca Meriç ve Arda nehirlerinde oluşan adacıkların da temizleme kapsamında yok edilerek, nehrin doğru akmasının sağlanması hedefleniyor.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kış aylarında, Edirne’nin korkulu rüyası haline gelen nehir debilerinin önemli ölçüde düştüğünü belirterek, "Şimdiye kadar debisiyle ürküten nehir artık akmam demeye başladı.

Biz akmam diyenin sadece Tuna Nehri olduğunu biliyorduk. Bu seferde Meriç ve Tunca Nehirleri de akmam demeye başladı" dedi.

"KORKU SALAN NEHİRLER, ŞİMDİ AKMAMAKTA DİRENİYOR"

Vali Şahin, Meriç Nehri’nin 2 bin 149 metreküp saniyeden 63 metreküp saniyeye düştüğünü belirterek, "Bizlere debisinden dolayı korku salan nehirler, şimdi akmamakta direniyor. Bizleri korkutan, helikopterlerle göklere çıkartan nehir şu anda akmamakta direniyor. Tabi ki bu iş bize de yarıyor, çünkü nehrin temizlenmesi bakımından iyi bir yol alıyoruz. Şu anda özellikle Tunca Nehri’nin temizlenmesinde iç sularımızda 12 kilometrelik kısmında yapacağız" şeklinde konuştu.

"MERİÇ NEHRİ’NDEKİ ADACIKLAR DA TEMİZLENECEK"

Nehir yataklarının temizlik çalışmalarına hız verdiklerini belirten Vali Şahin, "Meriç Nehri’nde oluşan 4 büyük adaları da temizlemiş olacağız. Bunun için çalışmalar başladı.

Adalarda oluşan ağaçların kesilmesinin ardından oluşan kum yığınları temizlenecek. Su zikzaklı değil, doğru akmaya başlayacak. Edirne’de sular doğru akacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA