Rafsancani'nin Oğlunun Cezaevine Girmesi

İran'ın eski Cumhurbaşkanı ve Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, oğlu Mehdi Haşimi'nin İran'in mevcut rejim cezaevlerinde hapsedilmesini, kendisinin Pehlevi rejimi dönemindeki mücadelesine ve hapis edilmesine benzetti.

Reformcu kanada yakın gazetelerden Arman'a göre, Rafsancani'nin Yasir isimli diğer bir oğlu, babasının, yolsuzluk yaptığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve üç gün önce de Evin Cezaevi'ne konulan oğlu Mehdi Haşimi ile kısa bir iletişim kurup ona tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

Yasir, "Babam, Mehdi'yi aradı ve toplumdaki fikir ve düşüncelere katkı sağlamak için cezaevi şartlarında ve fırsattan azami şekilde yararlanmasını istedi. Kendisinin de Şah Pehlevi rejiminin yıkılması için yaptığı mücadelelerde aynısını yaptığını, cezaevi günlerini araştırma, tefekkür ve kitap yazma ile geçirdiğini söyledi" dedi.

Bundan önce de Haşimi Rafsancani ve diğer aile üyeleri, Mehdi Haşimi'nin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmesinin hukuki bir suçlama olmadığını, siyasi olduğunu ve İran rejiminin mevcut liderleriyle mücadelesine darbe vurmak için yapıldığını savunmuştu.

Bir iftar programında yaptığı konuşmanın videosu kendisine ait sitede önceki gün yayınlanan Rafsancani, oğlu için af dilemesi durumunda yardımcı olabileceğini belirten Dini lider Ayteullah Hamaney'e "Dünya aleme yayılan bu dosya konusunda oğlum için af dilemem, ikimize de büyük zarar verir. Sana arkadaşını kolladı, bana da siyasi nüfuzunu kullandı diyecekler. Bu konuda yapacağınız en büyük yardım, dirayetli, bağımsız ve tarafsız bir hakimin başkanlığında bağımsız ve kamuoyuna açık bir mahkemede adil bir yargılanmanın yapılmasını temin etmenizdir" dediğini aktarmıştı.

Rafsancani söz konusu videoda böyle bir mahkemenin kurulması ve adil yargılanma durumunda, oğlu Mehdi'nin suçlu olup olmadığının halk tarafından görüleceğini, suçlamaların yalan veya doğru olduğunun ortaya çıkacağını söylediğini belirtiyor.

Rafsancani, videodaki sözlerinin İran devlet televizyonunda yayınlanmasını istemiş ancak bu isteği kabul edilmemiş ve oğlunun yolsuzluk yaptığı iddiasına ilişkin kovuşturma sürecine itiraz ettiği öğrenilmişti.

Yükselen tepkiler üzerine konuyla ilgili açıklama yapan İran Yargı Erki Başkanı Ayetullah Sadık Amuli Laricani ise dün, "Önceki yetkililer veya onların yakınları aleyhinde intikam hırsıyla hüküm verildiği algısı oluşturulmamalıdır. Yargının kararlarını sorgulamak ve yargıyı yıpratmak için veda videoları hazırlanmamalıdır" diye açıklamalarda bulunmuştu.

Haşimi ailesi bugün Laricani'nın sözlerine bugün yayınladığı bir bildiriyle karşılık verdi.

Bildiride, Mehdi Haşimi'nin yargılanma tarz ve sürecine itirazlarını yeniden gündeme getirdiler.

Bildiride şunlar kaydedildi:

"İlginç olan, yalan ve asılsız ithamlardan oluşan onbinlerce sayfalık bir dosyanın, ülkenin savunma bütçesinden finanse edilen Radyo Televizyonu Kurumu, ajanslar, gazeteler ve haber sitelerinde yayınlanması ama zanlının mahkemede delillere ve belgelere dayalı savunmalarının yayınlanmasının yasak olmasıdır".

Kaynak: AA