Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Lübnan Parlamentosu'ndaki cumhurbaşŸkanlığŸı seçimi, yeterli çoğŸunluk sağŸlanamadığŸı için yine ertelendi.

Lübnan Meclis BaşŸkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaşŸkanını seçmek üzere gerçekleşŸtirilen 27'inci oturuma sadece 34 milletvekilinin katıldığŸını, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişŸiye ulaşŸılamadığŸını, bu nedenle oylamanın 2 Eylül'e ertelendiğŸini bildirdi.

CumhurbaşŸkanlığŸı seçimlerinde Lübnan Güçleri Partisi BaşŸkanı Semir Caca ile Ulusal DirenişŸ Cephesi Milletvekili Henry Hilu hala resmi adayken, resmi olarak açıklanmayan Ulusal ǖzgürlük Hareketi lideri MişŸel Avn'ın da güçlü bir aday olduğŸu belirtiliyor.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaşŸtan sonra daha da derinleşŸen "siyasi kutuplaşŸma" seçimi zorlaşŸtırıyor.

Lübnan'da CumhurbaşŸkanı MişŸel Süleyman'ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs'ta dolmuşŸtu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaşŸkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşŸmazlıklar nedeniyle meclis uzun süredir yeni cumhurbaşŸkanını seçemiyor.

Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşŸkanı, meclis tarafından belirleniyor. CumhurbaşŸkanlığŸı seçimi için resmi adaylık başŸvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başŸvurusunda bulunmayan bir kişŸiyi de seçebiliyor.

Kaynak: AA