Suriyeli Çocuklar Türkçe Konuşmayı Öğrendi

Ülkelerinde yaşanan iç savaş sebebiyle Suriye’den Türkiye’ye göç eden çocuklar, Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM) aldığı dil eğitimi sayesinde Türkçe konuşmayı öğrendi.

Suriyeli Çocuklar Türkçe Konuşmayı Öğrendi
Göçmenlerin en çok yaşadığı ilçelerin başında gelen Zeytinburnu’nda çok sayıda Suriyeli mülteci yaşıyor. Suriyelilerin dil problemini çözüme kavuşturmak adına harekete geçen Zeytinburnu Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM), Suriyeli çocuklara ve yetişkinlere Türkçe dil eğitimi verdi. Yaklaşık bir sene süren kursta Suriyeli çocuklar, zor da olsa Türkçe konuşmayı öğrendi. Suriyeli çocuklar, ayrıca savaş sebebiyle yaşadıkları psikolojik travmaları da yine AKDEM’de çalışan uzman psikologlardan gördüğü tedavi sayesinde atlamaya çalıştı.

Kente Uyum Merkezi’nde Türkçe dil eğitimi alan Suriyeli Muhammet Süleyman, “Ben Suriyeliyim, buraya Suriye’den geldim. Türkiye’de başta çok zorlandım. Çünkü Türkçe konuşmayı bilmiyordum ve anlamıyordum. AKDEM diye bir yer var oraya git başvur dediler. Gelip başvurdum ve eğitime kabul edildim, başta çok zorlandım. Ama şimdi görüyorsunuz burada aldığım eğitimle artık rahatlıkla Türkçe konuşabiliyorum. Bunun yanı sıra Suriye’den buraya göç eden vatandaşlara tercümanlık yapıp, Suriyeli çocuklara Türkçe konuşmayı öğreten öğretmenlere ve psikologlara yardımcı oluyorum. Bu hizmette emeği geçen Zeytinburnu Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA