Büyükşehir Emsal Artışında Kararlı

Kentsel dönüşümde rant olmadığını, aksini iddia edenlerle her platformda kamuoyuna açık bir şekilde tartışabileceklerini ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini yineledi.

Büyükşehir Emsal Artışında Kararlı
Başkan Altepe, kendi aralarında anlaşarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nden 0.50 emsal artışıyla kentsel dönüşüm kararı çıkartan Nilüfer Sitesi’nde incelemelerde bulundu. Büyükşehir bürokratlarının da yer aldığı ziyarette depremlerin binalarda oluşturduğu hasarları kontrol eden Başkan Altepe, site sakinlerinden talepleri yönünde bilgiler aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da özellikle 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yoğunlaşan riskli yapı stoğunun turizm sektörüne verilen 0.50 emsal artışıyla minimize edileceğini söyledi.

Bu alandaki ilk girişimi Nilüfer Sitesi’yle başlattıklarını, binaları yıkarak sağlam şekilde yeniden inşa etmenin önünü açtıklarını belirten Başkan Altepe, “Emsal artışı vererek dönüşme konusundaki uygulamaları turizm sektöründe gerçekleştirdik. 2007 yılından beri 8 yıldır, turizm tesislerine emsal artışı sağlıyoruz. Bunun sonucunda da Bursa kazandı. Bugüne kadar olmayan 5 yıldızlı otellerin hepsi emsal artışı sayesinde yapıldı. Eğer bunu gerçekleştirmeseydik, turizm kentinde turistik tesis olmayacaktı. Aynı yolu deprem riski taşıyan site ve apartmanlar için de izleyebiliriz. İstiyoruz ki benzer yolu riskli tüm yapılar için uygulayalım. Konutlarımız sağlıklı hale gelsin. Burada hedef, binalarını kendi imkanlarıyla yenileyemeyen mülk sahiplerinin önünü açmak. Bunu yapabilirsek, riskli binada oturmak zorunda kalan binlerce insanımızın hayatını garantiye almış olacağız” diye konuştu.

Başkan Altepe, kentsel dönüşümde rant iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bursa’nın özellikle 17 Ağustos 1999 depreminden sonra oldukça sıkıntılı yapı stoğuna uğradığını, bunun da insan hayatı ve can güvenliğini ciddi boyutlarda tehdit ettiğini söyleyen Başkan Altepe, çürük binaları ortadan kaldırmanın tek yolunun emsal artışı yoluyla kentsel dönüşümden geçtiğini ifade etti.

Kamuoyunda yanlış algılamalara sebep olan emsal artışı kararının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle alındığını, ortada herhangi kişi ya da kurumun işine yarayacak rant durumunun bulunmadığını belirten Başkan Altepe, “Amacımız kimseye rant sağlamak değil. Tek hedefimiz var, o da insan hayatını kurtarmak ve insanlara bu konuda destek olabilmek. Bu bir ticari iş değil. Can güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun dışında çözümümüz yok. Eğer daha mantıklı çözümü olan varsa, bunu televizyonlarda tartışmaya da hazırız” şeklinde konuştu.

Riskli yapı stoğundan kurtulmanın yerel yönetimlerin görevi olduğunu, bu yönde attıkları adımın kamuoyunda tepkiyle karşılanmasını anlayamadıklarını vurgulayan Başkan Altepe, “Sıkıntılı binaların önünü açmak, yerel yönetimlerin görevidir. Binalar ayakta iken, insanlar yaşarken çözüm üretmek, onlara sağlam yapılarda rahat uyku uyutabilmek bizim hassasiyetimizdir. Binalar çöktükten sonra burada toplansak, kentsel dönüşüm yapsak ne olur? İnsanlar öldükten sonra hangi yönetici hangi yüzle buraya gelecek? Kimse sıkıntı yaşamadan insanların önünü açmak istiyoruz. Burada bir rant varsa, o da site sakinlerinin. O da canını kurtarma rantıdır. Bu uygulamaya itiraz edenler, yarın yaşanabilecek olumsuzlukların da muhatabı olurlar ” ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, Nilüfer Sitesi sakinlerini aldıkları kentsel dönüşüm kararı sebebiyle kutladı. Kentsel dönüşümde vatandaşa önemli görevler düştüğünü, Nilüfer Sitesi’nin de örnek dayanışmayla bu konuda ilk adımı attığını vurgulayan Başkan Altepe, “18 blokta 180 daire, müteahhit firmayla oturup anlaşmışlar. Belediye meclisinin aldığı karar onaylandıktan sonra ruhsatlarını alacak ve inşaata başlayacaklar. En kısa zamanda da yeni ve sağlam binalarına taşınacaklar” açıklamasında bulundu. Nilüfer Sitesi’nin attığı adımın diğer riskli yapılar için klavuz niteliğinde olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Bence tüm vatandaşlarımız afet gelmeden önce harekete geçmelidir. Müteahhitlerle birlikte hazırladıkları projeleri bize getirsinler, imar komisyonumuzda inceleyerek bu projeleri onaylayalım. Emsal artışını verelim. Daha sonra da inşaata başlasınlar. Sağlam konutlarında güvenle, çocuk ve torunlarıyla birlikte huzurlu bir şekilde yaşasınlar. Çünkü Bursa deprem bölgesinde yer alan bir kent ve ne zaman ne olacağı belirsiz. İş işten geçtikten sonra çözüm yolları araştırmak kimseye bir hayır getirmez. Deprem gelmeden bu imkanları değerlendirmemiz gerek” dedi.

Başkan Altepe’nin ziyaretinde hazır bulunan Nilüfer Sitesi sakinleri de kentsel dönüşüm çalışmaları hakkındaki düşüncelerini aktardı. Meslek odalarının Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara itiraz etmesini ve aldıkları dönüşüm kararının engellenmek istemesini anlayamadıklarını söyleyen Nilüfer Sitesi Yöneticisi Metin Onan, kolon ve kirişleri patlamış, etütleri full negatif çıkan binaların çok zor durumda olduğunu kaydetti.

İlgi ve desteği sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür eden Onan, “Bu insanlar bedel ödedi.

35 dönüm araziyi Nilüfer’in oksijeni için verdik. Polis, işçi ve emekli maaşıyla aldığımız araziyi hibe ettik. Nilüfer için helal olsun fakat buna rağmen haksızlığa uğradık. Meslek odalarına esefle yaklaşıyorum. Planımıza itiraz etmelerini, bu insanları zor durumda bırakmalarını asla affetmeyeceğiz. Gerekirse sitede yaşayan 1000 kişiyle protesto yapacağız” ifadelerini kullandı.

Binaların arkaya doğru meyil almaya başladığını ve bu durumun kendilerini korkuttuğunu belirten Ayşe Şahin ise, “Bunu kapılardan anlıyoruz çünkü oda kapılarımız kapanmamaya başladı.

Meyil ve çatlaklar çok tedirgin ediyor. İşin uzamamasını ve bir an önce sonuca bağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA