Okul Harçlığını Çıkartmak İçin Tarlada Çalışıyor

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinin Hacıveliler mahallesindeki trafik kazasında hayatını kaybeden 15 kişiden biri olan 17 yaşındaki Burak Kaya ile aynı yaştaki Rabia Tarhan okul harçlığını çıkartmak için tarlada çalışıyor.

Okul Harçlığını Çıkartmak İçin Tarlada Çalışıyor
Manisa’nın Gölmarmara ilçesindeki kazada ölen 17 yaşındaki Burak Kaya’nın okul harçlığını çıkarmak için çalıştığı yönündeki iddialar, çocuk işçileri tekrar gündeme getirdi. Özellikle kırsal kesim olan Gölmarmara’da bu sayının daha fazla olduğu görülüyor. Çocuklar hem okul harçlıklarını çıkartmak hem de ailelerine destek olmak için 37- 38 derece sıcağın altında tarlaya çalışmaya gidiyor.

Gölmarmara’da yaşayan 17 yaşındaki Rabia Tarhan da, okul harçlığını çıkartmak ve ailesine destek olmak için yaz döneminde tarlalarda biber, üzüm bağlarında yaprak toplamaya giden çocuk işçilerden biri olarak dikkat çekiyor.

Kazada hayatını kaybeden 17 yaşındaki Burak Kaya ile aynı yaşta olan Rabia Tarhan, “Sağlık Meslek Lisesi ATT bölümünde öğrenciyim. Yaz dönemlerinde okul harçlığını çıkarmak için tarlalarda çalışıyorum, üzüm bağlarında yaprak toplamaya, üzüm kesmeye gidiyoruz. Günde 40 TL yevmiye ile çalışıyoruz. Gölmarmara’da benim yaşıtlarımda çalışan çok sayıda arkadaşım var. Sıcakta çalışmak zor ancak yapacak bir şey yok” dedi.

Kazada teyzelerini, yakınlarını kaybettiğini belirten Hatice Tarhan, şöyle konuştu: “Sabah saat 04.00’de bağ yaprağı toplamak için evden çıkıyoruz. Saat 05.30 gibi tarlada oluyoruz. Saat 14.00’e kadar topladığımız yaprakları satıyoruz. Taze yaprakların kilosu bir lira 70 kuruş. Günde ortalama 70 TL kazanan var. Hızlı yaprak toplayanlar günde 100 TL bile kazanıyor.”

Kendilerinin de açık kasa kamyonetle işe gittiklerini belirten Tarhan, şunları söyledi: “Biz, sabah işe üstü açık araçlarla gidiyoruz. Ekmek davası için. Yaşanan kazaya çok üzüldük. Hayatını kaybedenlerden biri yeni evliymiş. Kolay değil. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yetkililer bu yolun yapımını biraz daha hızlandırırsa çok daha iyi olur. En azından insanlar hayatını kaybetmez. Yolların ölçümü yapıldı. Şu an Akhisar tarafları yapılıyor ancak henüz daha buraya gelmedi.”
Kaynak: İHA