KPSS Soruşturması Savcısını Tehdide Dava

KPSS'deki usulsüzlük iddialarını soruşŸturan Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'a, "örgüt üyelerinin gözaltına alınmasını ve yasa dışŸı faaliyetlerinin deşŸifre edilmesini engellemek" için telefonla şŸantajda bulunduğŸu kaydedilen kişŸi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde şŸantaj, görevi yaptırmamak için direnme ve kişŸisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak" suçlarından 53 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Ankara Cumhuriyet BaşŸsavcılığŸınca hazırlanan iddianame, Ankara 2. AğŸır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, şŸüpheli Nuri ǖztürk'ün, Etimesgut'ta bir okulda rehber öğŸretmenlik yaptığŸı ve kardeşŸinin de soruşŸturulan 2010 KPSS'de 110 ve üzeri net yapan şŸüpheliler arasında yer aldığŸı belirtildi.

ǖztürk'ün, "soruşŸturma kapsamındaki operasyonu, örgüt üyelerinin gözaltına alınmasını ve yasa dışŸı faaliyetlerinin deşŸifre edilmesini engellemek" istediğŸi ifade edilen iddianamede, sanığŸın, bu amaçla iletişŸim hizmetleri veren işŸ yeri bulunan arkadaşŸı ǜ.K'ye giderek, "okul çalışŸanları olduğŸunu" söylediğŸi kişŸilerin nüfus cüzdanı fotokopileri üzerinden GSM ve data hatları aldığŸı anlatıldı.

ǖztürk'ün, sahte abone sözleşŸmelerine istinaden aldığŸı 14 hattan birini, Savcı Erkman'a tehdit ve şŸantajda bulunması için kimliğŸi henüz belirlenemeyen başŸka bir örgüt üyesine verdiğŸi belirtilen iddianamede, Savcı Erkman'ı 22 Mart 2015'te arayan, kimliğŸi belirsiz şŸüphelinin şŸantajda bulunduğŸu kaydedildi.

-Twitter'daki hesap

ǖrgütün kontrolündeki "fuatavni" Twitter hesabından, bir gün sonra, Savcı Erkman'a yönelik aynı mahiyetteki paylaşŸımlara dikkat çekilen iddianamede, "ǖrgüt tarafından, Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın görev yapmasını engellemek, soruşŸturmaya tabi tutulan örgüt üyelerini korumak ve kamuoyunda gerçek dışŸı bir algı oluşŸturmak amacıyla, organize şŸekilde hareket edildiğŸi belirlenmişŸtir" denildi.

Savcı Erkman'ın, konuşŸmayı, cep telefonundaki uygulama vasıtasıyla kaydettiğŸi aktarılan iddianamede, suçta kullanılan hattın sadece 2 görüşŸmesinin bulunduğŸu, bunlardan birinde de Erkman'ın arandığŸı belirtildi.

Hattın baz bilgilerine, GSM şŸirketiyle yapılan yazışŸmalara ve bilirkişŸi raporlarına yer verilen iddianamede, ǖztürk'ün ev aramasında, adlarına GSM hattı aldığŸı kişŸilerin kimlik fotokopilerinin ele geçirildiğŸi, bu kişŸilerin tamamının ise ifadelerinde, kimlik fotokopilerini, resmi işŸlemler için Keçiören İlçe Tapu MüdürlüğŸüne verdiklerini anlattıklarına dikkat çekildi.

ǖztürk'ün, bu kimlikleri, tapu müdürlüğŸündeki, kimliğŸi belirlenemeyen kişŸilerden elde ettiğŸi vurgulanan iddianamede, ǖztürk'ün evinde "komiser yardımcılığŸından polis memurluğŸuna atanan personel listesi" evrakının, "gözaltına alınan örgüt üyelerine destek amaçlı çağŸrı yazısı"nın, CumhurbaşŸkanı Recep Tayyip ErdoğŸan hakkında hakaret içerikli yazının fotoğŸraflarının bulunduğŸu, ayrıca ǖztürk'ün, Fetullah Gülen'in konuşŸmalarının yayınlandığŸı internet sitelerini takip ettiğŸinin belirlendiğŸi kaydedildi.

-Emniyet raporu hatırlatıldı

ǖztürk'ün, Fetullahçı Terör ǖrgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETǖ/PDY) üyesi olduğŸu, örgütün hukuk dışŸı amaçları doğŸrultusunda eylemlerde bulunduğŸu ifade edilen iddianamede, FETǖ/PDY hakkında terör örgütü olduğŸuna dair verilmişŸ ve kesinleşŸmişŸ yargı kararı bulunmasa da İçişŸleri BakanlığŸı Emniyet Genel MüdürlüğŸü Terörle Mücadele Daire BaşŸkanlığŸınca düzenlenen rapora göre, bunun, "Terörle Mücadele Kanunu'nda ifade edilen, Anayasa'da belirtilen, cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini değŸişŸtirmek, devletin ve cumhuriyetin varlığŸını tehlikeye düşŸürmek, devlet otoritesini zaafa uğŸratmak, yıkmak veya ele geçirmek, devletin iç ve dışŸ güvenliğŸini, kamu düzenini veya genel sağŸlığŸı bozmak amacıyla kurulmuşŸ terör örgütü niteliğŸinde olduğŸu" belirtildi.

Bu nedenlerle ǖztürk'ün, "silahlı terör örgütü üyesi olmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde şŸantaj, görevi yaptırmamak için direnme ve kişŸisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak" suçlarını işŸlediğŸi savunulan iddianamede, ǖztürk'ün, kimlik fotokopilerini kullandığŸı 7 kişŸi için, "kişŸisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 7 kez cezalandırılması istendi.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde ǖztürk, 26 yıl 6 aydan 53 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak.

-Takipsizlik kararı

İddianamenin son bölümünde, ǜ.K. ve G.K. adlı kişŸiler hakkında şŸantaj, silahlı terör örgütüne üye olma ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından kovuşŸturmaya yer olmadığŸına dair ek karar verildiğŸi bildirildi.

Kaynak: AA