Türkiye'den Kırgızistan'a Sağlık Alanında Destek

Türkiye ve Kırgızistan arasında 3 Haziran 2014'te imzalanan sağlık ve tıp bilimleri alanındaki iş birliği anlaşması doğrultusunda başkent Bişkek'e gelen Türk hekimleri, Kırgız meslektaşlarıyla beraber 500'den fazla hastayı muayene etti, 60'tan fazla ameliyat gerçekleştirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğiyle, Kırgızistan'da tedavisi yapılamayan hastalardan her yıl 100 hastanın ücretsiz ameliyata alınmasını öngören iki ülke sağlık bakanlıkları arasındaki anlaşması çerçevesinde, Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Dr. Mehmet Rifat Köse'nin başkanlığında Bişkek'e gelen uzman Türk hekimleri, acil ameliyat edilmeyi bekleyen Kırgız hastaları Bişkek devlet hastanelerinde muayene etti.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan komisyonunun değerlendirmelerin ardından belirlediği 100 hastadan 50'sinin ücretsiz ameliyata alınmak üzere Türkiye'ye gittiğini söyledi.

Batıraliyev, Kırgızistan'da yapılamayan ameliyatların da Bişkek'e gelen Türk hekimleri tarafından başarıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Türkiye'de tedavi görmek isteyen Kırgızistanlıların sayısı çok fazladır. Çok sayıda vatandaşımız Türkiye'de ameliyata alınmasını öngören listeye çeşitli nedenlerden dolayı giremedi. Böylece, Türk ve Kırgız hekimleri ortaklaşa 500'den fazla hastayı muayene etti, 60'tan fazla ameliyat gerçekleşti" dedi. Batıraliyev, Türk hekimlerin, kardiyoloji, pediatri, genel cerrahi, beyin cerrahisi ve jinekoloji alanlarında ameliyatlar gerçekleştirdiğini anlattı.

Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Köse de Sağlık Bakanlığında düzenlenen 2. Sağlık Çalışma Komitesi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki iş birliğinin gelişerek devam edeceğini belirterek, Türkiye sağlık sektörünün son 10 yılda elde ettiği başarı ve tecrübelerini Kırgız meslektaşlarıyla paylaşacaklarını vurguladı.

Köse, Türkiye'nin ayrıca, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan tıbbı personelin eğitim programlarına destek olacağını, Bişkek'te bir sağlık merkezini kuracağını ve TİKA aracılığıyla yakın zamanda 5 ambulans yardımında bulunacağını kaydetti.

Kaynak: AA