Sarıcakaya Sebze Meyve Kasasını Kendisi Üretecek

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçe Ziraat Odası Başkanlığı, bölgedeki çiftçilerin sebze ve meyve üretimlerinde kullanacağı plastik kasaları kendileri üretmek için Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) proje sundu.

Sarıcakaya Sebze Meyve Kasasını Kendisi Üretecek
Mahalleleri ile birlikte 39 bin 482 dönüm arazisi içerisinde 11 bin 800 dönüm sebze, 70 dönüm sera ile açık tarla alanı bulunan ilçe, sıka ürettiği domates, salatalık, roka, soğan, biber ve maydanozlarını büyükşehirlerdeki hallere göndermek üzere kendi kasalarını üretmeye hazırlanıyor. İlçe Ziraat Odası tarafından hazırlanan ve 418 milyar TL’ye mal olacak fabrika için proje BEBKA’ya teslim edildi. Konuyla ilgili bilgi veren İlçe Ziraat Odası Meclis Başkanı Mehmet Atak, projeden faydalanabilmeleri halinde odaya ve çiftçiye somut bir örnek sunmuş olacaklarını söyledi.

Sera üreticilerinin plastik kasa kullanımından bahseden Atak, “Seracılıkta çiftçilerimiz plastik kasa kullanıyorlar. Bu kasaları İstanbul ve Ankara’daki ikinci el kasaları alıyoruz. Burada plastik kasaları üretmek istiyoruz. 1 milyon civarında plastik kullanımımız var. Bu kasayı burada üretsek, vatandaş 50 kuruşa aldığı kasayı burada maliyetini düşürme planımız var. proje şuan BEBKA’da değerlendiriliyor. Fabrika için Belediye Başkanlığının tahsis ettiği bir tesis var. Makineleri o alana kuracağız. Sonrasında ise yavaş yavaş üretime başlayacağız” dedi.

ÇİFTÇİ ÇÖPLÜKTEN AYRILAN KASAYI KULLANMAYACAK

Kurulan fabrikanın ilerleyen dönemlerde daha da gelişebileceğinden söz eden Atak, “Fabrika kurulduğunda ikinci el, çöplükten ayrılan kasaları değil, kendi üretimimiz olan yeni ve istenilen ebatta üretilen kasaları kullanılmış olacak. 20-25 hatta 30 dönüm tarlası olup da sebze pazarlayan arkadaşlarımız yılda 100 bin plastik kasa kullanıyorsa, 50-60 binini fabrikalardan yeni kasa alarak kullanıyorlar. Orada mal satılırken, paketleme açısında albenisi yükseldiği için kazanıyor insanlar. Sera olur ama böyle kurumlar için sera sıkıntı. Sera yapılsa, Ziraat Odası üyesi orada üretim yapmaz. Biz plastik kasayı düşündük. Fabrikayı kurarsak ardındaki yıllarda farklı şeyler de yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

FARKLI BOYUTTA GELEN KASALARLA İSTİF YAPILAMIYOR

Projenin 418 milyar TL’ye mal olacağını dile getiren Atak, şöyle devam etti:

“Yüzde 90 oranında hibe ile kurulacak. Kalan parayı da Ziraat Odası olarak karşılayacağız. 418 bin TL’lik projenin 40-50 bin TL’sini biz bulacağız. Bölgemizde kasa üreten Beypazarı var. Onlar da kendi ihtiyacı için kullanıyor. Biz de bir makine alıp denemeye başlayacağız. Bugünkü pazarlamamızda Ankara ve İstanbul hallerine götüren esnaflarımız var. Buradaki çiftçiye 10 bin tane kasa isteğini onlar getiriyor. Oradaki kasacılar derleyip topluyorlar. 10 kasada 5 çeşit kasa olunca istifleme de yapılamıyor.”

PAZARLAMA KALİTESİ ARTACAK

Üretilen kasalar sayesinde ürünlerin pazarlama kalitesinin de yükseleceğine değinen Atak, “Şuan İstanbul ve Ankara’dan 50-60 kuruşa alıyoruz ama kendi üretimimizde 80-90 kuruş civarında olacak. Pazarlama kalitemiz de yükselecek. Burada işletme kurduktan sonra çevre il ve ilçelere de kasa gönderebileceğiz. Öte yandan buradaki halkın kalkınmasını da sağlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA