Suriye'de Akademisyendi Türkiye'de Muhtar Oldu

İç savaştan önce Suriye'de çeşitli üniversitelerde akademisyan olarak görev yapan Abdulvahap Abdulrahman, barındığı Suruç'taki çadır kentte muhtarlık yapıyor.

Terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt grupları arasında Halep'in Ayn el Arap (Kobani) bölgesinde başlayan çatışmaların ardından binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığındı.

Aralarında doktor, öğretmen, mühendislerin de bulunduğu yüzlerce kişi, sığındıkları Türkiye'de farklı meslekler yapmaya başladı. Başta Halep Üniversitesi olmak üzere Suriye'de birçok üniversitede coğrafya, felsefe ve tarih bölümlerinde akademisyenlik yapan 64 yaşındaki Abdulvahap Abdulrahman da Kobani'deki çatışmalar nedeniyle bir yıl önce sığındığı AFAD Suruç çadır kentinde kalmaya başladı.

Aralarında Türkçe'ninde bulunduğu 5 dil bilen Abdulrahman, ilk başlarda çadır kentte sığınmacılarla yetkililer arasında tercümanlık yapmaya başladı. Daha sonra çadır kentte yapılan muhtarlık seçiminde aday olan Abdulrahman, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı 2'nci Mahalle'ye muhtar seçildi.

Abdulrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada iç savaştan önce ülkesinde yaklaşık 30 yıl çeşitli okul ve üniversitelerde akademisyenlik yaptığını söyledi.

Dünyanın birçok ülkesini dolaştığını anlatan Abdulrahman, DAEŞ'in saldırılarının ardından her şeyi geride bırakıp dost ülke Türkiye'ye sığındığını kaydetti.

Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğe kavuştuklarını vurgulayan Abdulrahman, şöyle konuştu:

"Burada rahat bir ortamda yaşıyoruz. Birçok ihtiyacımız karşılanıyor. Sığınmacılara yönelik çeşitli kurslar veriliyor. Çadır kentte yapılan muhtarlık seçimde beni seçtiler. Burada özgürlük ve demokrasiyle tanıştık. Amacım buradaki kardeşlerime daha yaralı olabilmek. Sığınmacılarla yetkililer arasında köprü vazifesi görmeye çalışıyorum. Bizlere gösterdikleri kolaylıktan dolayı başta Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ile çadır kent yetkililerine teşekkür ederim."

Abdulrahman, ayrıca ramazan bayramının Suriye'deki savaşın bitmesine vesile olmasına diledi

Kaynak: AA