Tarihi Uzun Çarşı'da Bayram Yoğunluğu

Antakya'da bir zamanlar tüccarların ve kentin ileri gelenlerinin konakladığı içerisinde hanların bulunduğu Tarihi Uzun Çarşı'da Ramazan Bayramı öncesi hareketlilik yaşanıyor.

Et ve süt ürünleri, şeker, tatlı gibi gıda maddeleri ile kıyafet ve ayakkabıların bir arada bulunabildiği Tarihi Uzun Çarşı, durgun geçen yaz günlerinin ardından Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların akınına uğruyor.

Çarşı esnaflarından baharatçı Cihat Kumru, AA muhabirine, 4 kuşaktır Uzun Çarşı içerisinde esnaflık yaptıklarını söyledi.

Ramazan Bayramı'nın çarşı esnafı için kömbe (yöresel tatlı) bayramı olduğunu ifade eden Kumru, şöyle devam etti:

"Tarihi Uzun Çarşı'da her bayram olduğu gibi bu bayram öncesinde de yoğunluk var. Bizim için Ramazan Bayramı demek yöresel tatlılardan olan kömbe bayramı demek. Ramazan ayı geldiğinde her evde mutlaka kömbe pişer. Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle durgun olan çarşı bayram gelmesiyle tekrar canlandı. Güzel bir hareketlilik var. Tüm İslam aleminin bayramını kutluyoruz."

Sıcaklar ve oruç nedeniyle halkın dışarıya çıkmadığını ve bu nedenle çok sayıda esnafın siftah yapamadan kepenk kapattığını ifade eden künefe ustası Sait Ertuğrul da Ramazan Bayramı nedeniyle durgunluğun bittiğini kaydetti.

Bayram alışverişine, sadece Antakya'dan değil, çevre ilçelerden de vatandaşların geldiğini anlatan Ertuğrul, yoğunluk nedeniyle satışlarının yüzde 50 arttığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA