Arnavutluk Başbakanı Rama'nın Kosova'ya Ani Ziyareti

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova’ya yaptığı ani bir ziyaret çerçevesinde Priştine’de Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile bir araya geldi.

Kosova Başbakanlık Binası avlusunda Başbakan Mustafa tarafından karşılanan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati eşlik etti. Karşılamada Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi de yer aldı. Basına kapalı olarak yapılan görüşme ile ilgili Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, iki ülke arasında işbirliğinin daha da geliştirilmesi, projelerin koordine edilmesi ve Viyana zirve toplantısı öncesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin, görüşmenin ana gündem maddelerini teşkil ettiği belirtildi. İki ülke başbakanlarının Dışişleri Bakanları eşliğinde yaptıkları görüşmede Kosova Hükümeti’nin Arnavutluk ile stratejik ortaklığı çerçevesinde işbirliğini geliştirmekte kararlı olduğu kaydedilen açıklamada, Arnavutluk Başbakanı Rama’nın ülkesinin Kosova’daki süreçleri desteklemeyi sürdüreceğine vurgu yaptığı belirtildi.

Öte yandan Arnavutluk Başbakanı Rama’nın ani ziyaretinin nedenleri ortaya çıkmaya başladı.

Kosova ve Arnavutluk hükümetlerine yakın olan kaynaklardan Başbakan Rama’nın geçtiğimiz günlerde Tiran’ı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Kosovalı yetkililere mesajını getirdiği öğrenildi. Merkel’in mesajının Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel’de devam etmekte olan diyalogla ilgili olduğu kaydedildi. Merkel’in Kosova’da etkisi olan Arnavutluk Başbakanı Rama’dan son dönemlerde başarısızlıkların gözlendiği Priştine ile Belgrad arasındaki müzakerelerde daha yapıcı olması için Kosova tarafına baskı yapmasını talep ettiği, ziyaretin bu nedenle ani yapıldığı dile getiriliyor.
Kaynak: İHA