Umut'un Kaybolan Umuduyla Yaşamaya Çalışmasının Fotoğrafı

Türkiye’de kaybolan gelenek, görenek ve akrabalık bağları, toplumu derinden etkilemeye başladı. Onca kıtlık, hastalık ve fakirliğin yaşandığı dönemlerde bile sokağa düşen sayısının yok denecek kadar az olduğu Türkiye’de yaşanan bolluğa rağmen kaybolan akrabalık bağları ile insanlık da değerini yitirdi.

Umut'un Kaybolan Umuduyla Yaşamaya Çalışmasının Fotoğrafı
Kısa süre öncesine kadar Yörük ve Efelerin diyarı olarak bilinen Aydın’da her geçen gelen insan göçü ve artan nüfus ile birlikte sokakta yaşayan sayısı da hızla artmaya başladı.

Özellikle çocuk ve gençlik yaşlarında ailelerinden veya velilerinden yeterli ilgi ve muhafazayı göremeyen çocuklar birkaç yıl sonra sokakta yaşayan madde bağımlısı adamlar haline geldi.

Bunlardan biri de Söke’de hurdaya ayrılmış bir kamyoneti mesken tutan ve sürekli elinde bali torbası ile dolaşan madde bağımlısı olmuş Söke Cumhuriyet Mahallesi’nin Umut’u. Kimseye zararı olmadığı belirtilen ancak, çevreden gelip geçenlerin de ister istemez korktuğu Umut’un bir zamanlar herkes gibi masum umutları ve geleceğe dönük pek çok hayali varmış. Yeni yetiştiği dönemlerde anne ve babasını kaybedince gelişmeyen akrabalık bağları dolayısıyla sokağa düşen Umut şimdi evlerinde değil sokakta yaşıyor. Bali adı verilen maddenin yapıştırıcı gücüne değil de kimyasal kokusuna yapışıp kalan Umut’un fotoğrafı aslında sadece Umut’u değil ülkenin de kaybolmaya yüz tutan umudunu yansıtıyor.

“BALİYİ ARACI KULLANARAK ALDIRIYOR”

Umut’un kimseye zararı olmadığını ve insanlık namına yardım etmek isteyenlerin para değil öğünlük yiyecek vermelerini isteyen mahallenin sakinleri “Umut para bulduğumu öncelikli olarak bali alıyordu. Yasa gereği madde bağımlılarına ve 18 yaşından küçüklere uçucu madde satışı yasak olmasına rağmen bunun nasıl bu maddeye ulaştığını merak ettik. Yaptığımız takipte Umut’un kendisine hayır için ya da insanlık namına verilen simit veya çorba parasını öncelikle baliye verdiğini tespit ettik. Bunu da yetişkin aracı kullanarak aldırdığını belirledik. Bu nedenle Umut’u yardım etmek isteyenler nakit değil bizzat yiyecek yardımı yaparlarsa daha iyi olur” diye konuştular.
Kaynak: İHA