Diyarbakır'da 33 Yıl Önceki Açlık Grevinde Hayatını Kaybedenler Anıldı

Diyarbakır Cezaevi’nde 14 Temmuz 1982 yılında işkencelere maruz kalanların ölüm orucuna girmesi ve daha sonra hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle 78’liler Girişimi tarafından anma ve basın açıklaması yapıldı.

Diyarbakır'da 33 Yıl Önceki Açlık Grevinde Hayatını Kaybedenler Anıldı
E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde bir araya gelen Diyarbakır 78’liler Girişimi üyeleri, burada basın açıklamasında bulundu. 33 yıl önce işkenceye maruz kalanların ölüm orucuna girmesinin ardından hayatlarını kaybedenlere yönelik yapılan açıklamaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il eşbaşkanları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) üyeleri de katılarak destek verdi.

Grup adına açıklama yapan Diyarbakır 78’liler Girişimi yöneticisi Ahmet Andıç, cezaevinde direnenlerin Kürtlere ve Kürt halklarına yeni bir direnişin umudu olduğunu söyledi.

Andıç, "14 Temmuz 1982’de gerçekleşen büyük ölüm orucu direnişi bu birlik üzerinde yükseldi. Sonuçta 4 ışık düzmesi zindan karanlığını parçalayarak tarih sahnesine çıkmıştır. Her türlü zulme ve hakarete karşı Kürt halkını ölümlerden yaratmayı başardılar. Ölümü öldürerek yaşamı yakaladılar" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup, cezaevi kapısından içeriye karanfil atarak sessizce dağıldı.
Kaynak: İHA