Kanada'da Yasal Kara Delik Raporu

Kanada'nın, ülkeye gelen ve ruh sağlığı sorunları olan göçmenlere karşı insan hakları ihlalinde bulunduğu ileri sürüldü.

Toronto Üniversitesi Uluslararası İnsan Hakları Programı tarafından yayınlanan ve "Haklarımız Yok: Yasal Kara Delik" adı verilen 129 sayfalık raporda, Kanada'nın düzenli olarak ruh sağlığı sorunları olan göçmenleri hapsettiği iddia edildi. Rapora göre, kişilerin ne kadar süre tutuklu kalacaklarıyla ilgili bir sınır olmadığı için bu konu hakkında sorumluluk bulunmuyor. Raporda, bu nedenle gözaltı kararlarını etkileyecek yargısal kararların da bir ölçüde etkisiz kaldığına işaret ediliyor.

Yaklaşık 10 ay süren araştırma sonunda hazırlanan rapor, tutuklu olan bir göçmenin hapishanede rahatsızlandıktan sonra Ontario eyaletinin Peterborough şehir hastanesinde ölmesinden hemen sonra açıklandı.

Raporda yer alan verilere göre, 2013 yılında Kanada'da 7 bin 300'den fazla göçmen tutuklandı. Bu tutuklamaların ekonomiye maliyeti 50 milyon dolar oldu. Tutukluların hiç bir şekilde suçlu olmadığı da ortaya çıktı.

Tutuklu göçmenlerin üçte ikisi Toronto, Montreal ve Vancouver'da bulunan göçmenlik gözaltı merkezlerinde bulunuyor. Hapishanelerde tutulan göçmenler ise "geçmişinde akıl ve ruh sağlığı problemleri, sağlık sorunları olan ya da güvenlik makamlarıyla işbirliği yapmayan kişiler"den oluşuyor.

Öte yandan Toronto Star Gazetesi'nin yaptığı habere göre, araştırma için görüşme yapılan her yedi tutuklu göçmenden ikisinin iki ay ile sekiz yıl arasında hapiste kaldığı ve bu kişilerin kaygı bozukluğu ve intihar eğiliminde olduğu belirtildi.

Raporda eyalet hapishanelerine gönderilen göçmenlerin, ''yasal kara deliğe düştükleri ve artık tamiri imkansız sorunlar yumağına gömüldükleri" kaydedildi.

Raporda federal hükümetin Kanada Sınır Güvenliği Ajansı CBSA'nın uygulamalarının soruşturulması için bir gözetim organı oluşturması, gözaltı sürelerinin 90 günden uzun olmaması ve tutuklama yerine başka alternatiflerin bulunması gerektiği ifade edildi.

Rapor, Temmuz ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne sunulacak.

Kaynak: AA