Aigeai Antik Kentinde Kazılar Başladı

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, dünyanın ünlü üç büyük Asklepios tapınağından birinin bulunduğu Aigeai antik kentinde kazılar başladı.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faris Demir’in bilimsel danışmanlığını yaptığı kazı projeleri ile Aigeai antik kentinin kültürel miras birikimi, arkeolojik dokunun tespiti, ortaya çıkarılması, korunması ve üniversite öğrencilerinin eğitim, uygulama ve araştırma faaliyetleri ile mesleki tecrübe kazanmaları hedefleniyor.

Yumurtalık ilçe merkezinde yer alan Aigeai antik kenti, antik dönemde Kilikya Pedias (Ovalık Kilikya) bölgesinde, Ceyhan nehrinin doğusunda, İskenderun körfezinin batısında önemli bir liman kenti olarak biliniyor.

Kent, Hellenistik dönemde Aigeai, Roma döneminde Aegeae, Orta Çağ’da Ajazzo ya da Lajazzo sonraki dönemlerde Ayas ismini aldı. Kentin Hellenistik dönem öncesi hakkında bilgi bulunmazken, kent sikkelerine göre kentin tarihi M.Ö. 2. yüzyıla uzanıyor. Antik dönem yazarlarından Pausanias, Tacitus ve Strabon’ın eserlerinde Aigeai antik kentinden bahsettiği biliniyor.

Aegeae, Roma İmparatorluğu döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldı. Antik dünyanın ünlü 3 büyük Asklepios tapınağından biri bu kentte bulunuyor. Kentin sağlık merkezi olan Asklepion’u ünlü bir yapı olarak biliniyor. M.S. 215 yazında kenti ziyaret eden İmparator Caracalla’nın bu Asklepion’da dertlerinden kurtulduğu kayıtlarda yazıyor.
Kaynak: İHA