Dünya Çölleşme Ve Kuraklıkla Mücadele Günü

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Asker, mesajında, küresel iklim değişikliği sonucu dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklık ve azalan yağışların kuraklığı ciddi boyuta ulaştırdığını belirtti.

Aşırı su kullanımı, yanlış sulama yöntemleri, orman alanlarının yok edilmesi, meraların amaç dışı kullanımı, yok edilen sulak alanlar, su kaynaklarının hızla kuruması, yanlış tarım politikaları sonucu çölleşme ve kuraklıkla karşı karşıya kalındığına dikkati çeken Asker, şunları kaydetti:

"Bu nedenle hidrolojik döngünün tahrip edilmesi, doğal felaketlere karşı teminatımız olan ekolojik dengeyi değiştirmektedir. Topraklarımız, iklim değişikliğinin de etkisiyle her geçen gün verimliliğini kaybediyor, bozuluyor. Bugün küresel boyutlarda etkili olan çölleşme ve kuraklık, Türkiye gibi kurak ve yarı kurak iklim kuşağında bulunan ülkelerde aşırı sıcak günlerin sayısında ve orman yangınlarında artış, su kaynaklarında azalma, tarımda verim kaybı, biyolojik çeşitliliğin azalması etkileriyle birlikte görülüyor. Halihazırda artan sıcaklık, yağış miktarındaki azalma, su kaynaklarının tahrip edilmesi ve artan talepler sonucunda kişi başına kullanılabilir su miktarımız giderek düşüyor, erozyon sonucunda verimli topraklarımızı kaybediyoruz.''

Asker, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde tarafların yerine getirmeleri gereken yükümlükler arasında eylem planı hazırlanmasının öne çıktığını, Türkiye'nin Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak yürürlüğe koyduğunu vurguladı.

Türkiye'de toprakların yaklaşık yüzde 60'ında şiddetli erozyon ve çölleşme riski bulunduğunun altını çizen Asker, ''Her yıl 500 milyon tondan fazla toprağımızı, çölleşmenin en önemli sebeplerinden erozyonla kaybetmekteyiz. Bu, sadece toprak değil, 500 bin ton buğday ve 50 milyon ton da su kaybı anlamına geliyor. Sonuç, açlık ve susuzluk'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA