Hassa'da Kaysı Yetiştiriciliği

Hassa ilçesinde kaysı ağaçlarından meyve toplama işlemi başladı.

Kayısı yetiştiricisi Mesut Türkmenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 2008 yılından bu yana kaysı yetiştirdiğini belirtti.

Yöreye uygun kaysı fidanlarını bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Türkmenoğlu, tüm zorluklara rağmen ilçede kaysının üretilebilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İlçede meyvecilik yapan çiftçilere yönelik yetkililer tarafından bilgi verilmesini talep eden Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

''Burada meyvecilik yapan kişilerin daha az bilgilere sahip olduklarından dolayı gelen fidan çeşitlerinin yöremize uygunluğu konusunda sıkıntılar yaşadık. Burada daha çok Trinta türü kaysı yetiştiriliyor. Trinta kaysı çeşidinin fazla tercih edilmesinin nedeni ise kayısı çiçeklerinin kışın yağan yağmurlara karşı daha dayanıklı olması, pazar payının diğer türlerden fazla olması ve Avrupalı vatandaşların damak tadına hitap ettiği için tercih ediliyor. Şeker seviyesi düşük olduğu için bizim ülkemizin damak tadımıza tam anlamda hitap etmiyor. Burada en büyük sorunlardan biri pazarlama konusu. Ürünümüzün kaliteli olmasına rağmen pazarlama sorunu üreticinin önünde en büyük sorun olarak durmaktadır''

Türkmenoğlu, çiftçilerin bir diğer önemli sorununun ise su sıkıntısı olduğunu ve sorunu çözememeleri halinde aldıkları ürün miktarının o yıl ki yağışlara bağlı olduğununa dikkat çekti.

Kaynak: AA