SGK'dan 'Evde Çocuk Bakımı Projesi' Konferansı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Strateji Geliştirme Başkanı Muhiddin Şahin, Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nden 5 bin annenin faydalanacağını belirterek, "Proje ile evde çocuk bakım hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla kayıtlı kadın istihdamı teşvik edilecektir" dedi.

SGK'dan 'Evde Çocuk Bakımı Projesi' Konferansı
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve SGK tarafından yürütülen "Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nin yerel konferansı, Konyaaltı ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

SGK Strateji Geliştirme Başkanı Muhiddin Şahin, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığının, anne olan kadının ve anne adaylarının iş hayatından uzak kalmasına neden olduğunu söyledi.

Ev hizmetlerinde çalışanlar arasında kayıt dışı çalışmanın, diğer sektörlere göre daha yaygın olduğunun altını çizen Şahin, şöyle konuştu:

"Proje ile evde çocuk bakım hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla kayıtlı kadın istihdamı teşvik edilecektir. Bu kapsamda küçük çocuk sahibi çalışan annelere mali destek verilmek suretiyle çocuk bakıcısı istihdam etmeleri sağlanacak, böylece anneler çalışıyorsa işine geri dönebilecek, çalışmıyorsa iş gücü piyasasına ilk kez katılacak ve kayıtsız çalıştırdığı çocuk bakıcısını kayıtlı hale getirecektir."

Şahin, 2015 yılının ilk çeyreğinde başlayan ve 2017 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanacak projenin ilk etapta İzmir, Bursa ve Antalya illerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Projenin toplam bütçesinin 39,6 milyon avro olduğunu ve bu miktarın yüzde 85'inin Avrupa Birliği tarafından karşılanacağını dile getiren Şahin, faydalanıcı annelere 38 milyon 160 bin avro destek sağlanacağını ifade etti. Şahin, projeden İzmir ve Bursa'da bin 750'şer, Antalya'da ise bin 500 olmak üzere, toplam 5 bin annenin faydalanacağının altını çizerek, destek süresinin 24 ay olduğunu kaydetti.

- "Antalya'da çalışma hayatına katılma oranı il nüfusunun yüzde 40'ı"

SGK İl Müdürü Selim Erol da dünyanın en büyük turizm merkezlerinden Antalya'nın aynı zamanda Türkiye'nin en dinamik şehri olduğunu ve çalışma hayatına katılma oranının il nüfusunun yüzde 40'ına tekabül ettiğini belirtti.

Antalya'nın kadın istihdamı oranı açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden olduğunu vurgulayan Erol, projenin amacının, kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının istihdamının artırılması ve çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçleri kolaylaştırılarak, iş gücü piyasasından kopmalarının önlenmesi olduğunu kaydetti.

- "Cinsiyet uçurumunda Türkiye sondan 12'nci"

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Leman Sedef Tuna, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan cinsiyet uçurumu raporunda Türkiye'nin 135 ülke arasında sondan 12. sırada yer aldığını söyledi.

Tuna, iş hayatının kadının saygınlığı, ekonomik özgürlüğü ve özgüvenine katkı sağlamasına karşın, geleneksel değerlere dayalı tutumların sürdürülmesinin çeşitli sorunları beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Kadının toplumdaki geleneksel rolü olan anneliğin, eş ve ev kadını rolünün iş hayatında karşısına bir engel olarak çıkabildiğine değinen Tuna, "Kadının evli olması veya çocuk sahibi olması işe alım süreçlerini etkiliyor veya süreç içinde işten çıkarmalarla karşı karşıya bırakabiliyor" dedi.

Gerek ekonomik gerekse sosyal nedenlerle pek çok kadının hem anne hem de iş kadını kimliğini bir arada yürütmeyi tercih ettiğini anlatan Tuna, kadınların çocuklarının yetişmesine katkı sağlayacak donanımlı çocuk bakıcısı bulmakta güçlük çektiklerini vurguladı.

Kaynak: AA