3. Beslenme Ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı yaşamın ayaklarının "sağlıklı beslenme", "kötü alışkanlıklardan uzak durma" ve "hareketli yaşam" olduğunu belirterek, "1 metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize önümüzdeki 4 yıl içerisinde 1 milyon bisiklet projemiz var" dedi.

Müezzinoğlu, Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nca düzenlenen 3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nde "Sabri Ülker Bilim Ödülü Töreni"ne katıldı.

Törenin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de 2030 yılında obezitenin artacağına ilişkin açıklamasının sorulması üzerine, özellikle Türkiye Sağlık Bakanlığı olarak diğer paydaş bakanlıklar, sivil toplum örgütleri ve gıda sektörüyle işbirliği halinde olduklarını söyledi.

Mehmet Müezzinoğlu, şu andaki mevcut nüfus yapısının 3'te birinin sağlıklı, 3'te birinin fazla kilolu, kalan 3'te birinin de obez olduğunu ifade ederek, gelecek 5 yıldaki hedeflerinin, normal grubu yüzde 50 oranına yükseltmek olduğunu dile getirdi.

"Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki" başlıklı bir hükümet projesiyle de bu çalışmaları hızlandıracaklarını anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Projenin alt yapıları özellikle sağlıklı beslenme, bir de hareketli yaşam. Bununla ilgili daha önce de bugün de söyledim. Sağlıklı yaşamın bir ayağı sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma, diğeri de hareketli yaşam. 1 metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize önümüzdeki 4 yıl içerisinde 1 milyon bisiklet projemiz var. Bu yıl 100 bin bisikleti dağıtmış olacağız. İlk kademede de kampüsü olan bütün üniversitelerimize öğrenci sayısıyla orantılı bisikletleri dağıtacağız."

Bu projeyle ailelerin birlikte aktivite yapabilmelerini teşvik etmeyi, bunun bir kültüre dönüşmesini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Müezzinoğlu, "Dolayısıyla birçok konuda siz değerli medyamızın da katkılarıyla toplumu bilinçlendirmemiz lazım" dedi.

Müezzinoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü'nün bu anlamda dünyadaki analizleri, tabii ki, mevcuda göre projeksiyon yapıyor. Bizim 7-8 yıl önce mevcut sigara içenlere göre projeksiyon yapsaydı, şu anda bizdeki sigara içme oranı yüzde 25'lere değil, yüzde 40'lara doğru bir projeksiyon yapardı. İnanıyorum ki, obeziteyle ilgili bu hedeflere toplumla birlikte sahiplenerek ulaşacağız" şeklinde konuştu.

- "Solaryumun esprisi yok"

Bir gazetecinin, Sağlık Bakanlığı'nın solaryuma getireceği yeni düzenlemenin sorulması üzerine Müezzinoğlu, solaryumun, sağlık ve tedavide bir esprisi olmadığını ve bununla ilgili bakanlığın gerekli düzenlemeleri yapabileceğini aktardı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, diş muayenelerinin, özel hastanelerde de SGK kapsamına alınıp alınmayacağına ilişkin soruya şu karşılığı verdi:

"Bizim için ağız ve diş sağlığı önemli. 2002 yılında iktidara geldiğimizde Türkiye genelinde kamuya ait 1500 civarında diş ünitesi vardı. Şu anda biz 7 bin 800'lere çıktık. Yıl sonu itibarıyla da 10 bin rakamını bulacağız. Ağız ve diş sağlığı merkezleri dediğimiz merkezleri tüm ilçelere yapıyor pozisyonuna geldik. O alt yapıyı ve projeleri kurduk. Ağız ve diş sağlığı merkezlerini 34'lerden 160'lara çıkardık. 1 ağız ve diş sağlığı hastanesi varken, şu anda bitirilmiş ve hizmet veren 6 hastanemiz var. Bu yıl sonu itibarıyla da bu rakam 10'u geçecek. Dolayısıyla kamu olarak önce ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde güçlü bir noktaya varmayı, vatandaşın kolay ulaşabileceği, modern ve ileri teknolojilerin kullanılabildiği bir hizmeti sunmayı planlıyoruz. Diş hekimlerinden hizmet almayı normalde muayenehane hekimliği düzeyinde düşünmüyoruz. Ancak tıp merkezlerinden nasıl hizmet alıyorsak, ağız, diş sağlığı merkezleri 5, 6 üniteli, 24 saat hizmet verebilecek yapılar oluşturursa, Türk Diş Hekimliği yönetimiyle bunu görüştüm, ancak o zaman düşünebiliriz. Vatandaşımız gittiği adreste cumartesi, pazar da olsa o hizmeti alabilmeli. Fiziki mekanlarının projelendirildiği, fiziki olarak uygun yerlerden bu hizmeti alabiliriz. Ancak şu anda diş hekimlerimiz de öyle bir altyapı yok."

Kaynak: AA