Sahte Güneş Gözlükleri Göz Sağlığını Tehdit Ediyor

Avrupa Göz Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sahte veya kalitesiz güneş gözlüklerinin, güneşin zararlı ışınlarını engellemediği için gözlerde körlüğe kadar varan sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı olan güneş gözlüklerinin, zararlı ultraviyole ışınlarını süzerek göz sağlığının korunmasına destek olduğunu belirterek, ancak ucuz olduğu için sıklıkla tercih edilen ve yaygın şekilde kullanılan sahte güneş gözlüklerinin aynı işlevi görmediğini belirtti.

Sahte güneş gözlüklerinin gözü tamamen korumasız bırakarak, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini Doğan, "İyi bir güneş gözlüğünün ultraviyole ışınları önlemesi gerekir. Oysa sahte güneş gözlüğü, aldatıcı bir karanlığa neden olur. Bu da göz bebeğinin büyümesine ve zararlı tüm ultraviyole ışınlarını daha çok içine çekmesine neden olur. Kısa süreli kullanımlarda göz kızarıklığına neden olan sahte güneş gözlükleri, uzun süreli kullanımda katarakt, sarı nokta, gözde büyüyen et oluşumu, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Gözleri korumak için sertifikalı güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Sahte güneş gözlüğü kullanmaktansa hiç kullanmamak göz sağlığı için daha yararlıdır. Çocuklarda göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneği, yetişkinlere göre daha azdır. Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıplak gözle bakılmamalı ve güneş gözlüğü takılmalı. Çocukların, gözlerinin zararlı ultraviyole ışınlarından korunması için her türlü önlem alınmalı. Özellikle yüksek miyop varsa mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Çocuk güneş gözlüklerinde, yüzde 100 ultraviyole filtreli polarize camlar tercih edilmelidir. Dolayısıyla ebeveynler, çocuklara küçük yaşta güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmalı ve güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen göstermelidir."

Kaynak: AA