Şırnak'ta, 8 Bin 850 Adet Arılı Kovan Dağıtıldı

Şırnak'ta, yüzde 70 hibe ile yürütülen projeler kapsamında 320 üreticiye 8 bin 850 adet arılı kovan dağıtıldı.

Şırnak'ta, 8 Bin 850 Adet Arılı Kovan Dağıtıldı
Şırnak Çevre Yolunda düzenlenen arılı kovan dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Valilik olarak tüm vatandaşların gelir getirici bir mesleğe kavuşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Valilik olarak, İl Özel İdaresi bünyesinde GAP idaresinden DİKA'dan değişik kurum ve kuruluşlardan her sene yaptıkları projelerle vatandaşa gelir getirici bir imkan sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Su, şöyle konuştu:

"Bunlardan bir tanesi de arıcılık. İlimiz, özelikle de Uludere, Beytüşşebap arıclık için son derece müsait bir floraya, bir iklime sahip. Hem iklim bakımından hem de çeşitlilik bakımından çiçek, ağaç, vs. bakımında floraya sahip, zengin bir bitki örtüsüne sahip. Bu anlamada biz, istiyoruz ki vatandaşlarımız bu arıları alsın kimseye muhtaç olmadan arı besleyerek oradan geliri gelecek imkana kavuşsun. Bir vatandaşımıza 25 arılı kovan veriyoruz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç, Şırnak genelinde 2014 yılında 480 işletmede 43 bin 607 arılı kovan ile 308 ton bal üretildiğini, Şırnak'ın potansiyelinin bu üretimin çok üzerinde olduğunu söyledi.

Kılıç, 2015 yılında uygulanmak üzere, Şırnak İl Özel İdaresi ve GAP İdaresinden kaynak sağlanarak, 5 adet porjeyi sürdürdüklerini belirtti.

Arıcılığı teşvik etme amacıyla 2015 yılında yüzde 70 hibe ile yürütülen projelerin toplam bütçesinin 3 milyon 644 bin 550 lira olduğunu ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

"Bu projeler kapsamında bugün bin 500'ü organik olmak üzere, 320 üreticiye toplam 8 bin 850 adet arılı kovan dağıtımına başlanmıştır. Ayrıca 125 arıcıya, arıcılık malzemesi, çadır, bal süzme makinesi, arıcı seti ile elektrik üreten güneş panelleri dağıtılacaktır. Proje toplam bütçesi 3 milyon 644 bin 550 lira. Bu projelerle ilimizin arılı kovan mevcudu yüzde 20,3 oranında, aracılık iletmesi mevcudu ise yüzde 60 oranında artış olacaktır. Arılı kovan 10 lira, organik olması durumunda ayrıca 5 lira destek verilmektedir. İlimizde 2014 yılında arı yetiştiriciliği için 326 işletmeye 41 bin 381 koloniye 413 bin 810 lira destek verilmiştir. Bütün yararlanıcılarımızı arıcılık kursuna tabi tutacağız."

Kılıç, bu projelerle arıcılık sektöründe istihdamı artırarak ve Şırnak'ı kaliteli ve markalı bal merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Törene, Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar ve bal üreticileri katıldı.

Kaynak: AA