Ukrayna'nın Doğusunda 2 Rus Askerinin Yakalanması

Ukrayna, Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyonların sürdüğü doğuda iki Rus askerinin yakalanmasının ardından Moskova'ya protesto notası gönderdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Dmitriy Kuleba, Ukrayna topraklarında Rus askerlerinin bulunmasının Minsk mutabakatına aykırı olduğunu vurguladı. Kuleba, Rus askerleri Evgeniy Erofeyev ve Aleksandr Aleksandrov'un yakalanmasının "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı çerçevesinde uluslararası hukukun açıkça ihlalini gösterdiğini" belirtti.

Ukraynalı diplomat, ayrıca Rus askerlerinin Ukrayna topraklarında bulunması ve silahlı çatışmalarda yer almasının Rusya'nın Minsk mutabakatını hayata geçirilmesine yönelik iyi niyeti hakkındaki şüpheleri gösterdiğini ifade etti. Kuleba, konuyla ilgili Rusya Federasyonu'ndan açıklama beklediklerini vurguladı.

- Rus askerleri basına gösterildi -

Öte yandan, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), şu anda tedavi altında olan Rus askerlerini gazetecilere gösterdi. SBU yetkilileri, basın mensuplarını tutuklu Rus askerlerinin tedavi gördüğü askeri hastaneye götürdü ve iki askerin görüntüsünün alınmasına izin verdi.

Gazetecilere açıklama yapan SBU Başkan Danışmanı Markiyan Lubkivski, Rus askerlerinin 16 Mayıs'ta ülkenin doğusundaki Luhansk kenti yakınlarındaki Sçastye kasabasında tutuklandığını, daha sonra tedavi için Kiev'deki askeri hastaneye getirildiğini kaydetti.

Lubkivski, tutuklanan askerlerle ilgili soruşturma işlerinin devam ettiğini belirterek, iki askerin yargılanacağını, yargılamanın açık yapılacağını bildirdi. Rus askerlerinin savaş esiri veya esir statüsünde yargılanmayacağını dile getiren SBU yetkilisi, bu kişilerin sivillere ve Urayna ordusuna karşı terör saldırısı düzenleme gibi maddelerden suçlu olduğunu söyledi.

- Askerlerin sorgu görüntüleri yayınlandı -

Bu arada, SBU, Rus askerlerin sorgulanmasını ait görüntüleri içeren video yayınladı.

Görüntülerde, iki askerden Evgeniy Erofeyev, Rusya'nın Tolyatti kentinde yaşadığını ve Rus ordusundaki rütbesinin yüzbaşı olduğunu söylüyor. Erofeyev, askeri birliği ile nisan ayında Ukrayna'nın Luhansk kentine geldiklerini, Luhansk'ın Sçastye kasabasında çıkan çatışmada yaralanarak Ukrayna askerleri tarafından yakalandığını belirtiyor.

Yakalanma anında Ukrayna askerlerinin kendisini öldüreceğini düşündüğünü ve intihar etmek istediğini kaydeden Rus askeri, Ukrayna askerlerinin kendisine yardım ederek hastaneye kaldırdığını dile getiriyor ve "Bu savaş kimsenin işine yaramıyor" ifadesini kullanıyor.

Kaynak: AA