Balkanların En Büyük Sinagoguna Türk Musevi Cemaati'nden Yoğun İlgi

Balkanların en büyük, Avrupa’nın 3. büyük sinagogu olma özelliği taşıyan Edirne Büyük Sinagog’una, Türk Musevi Cemaati üyeleri yoğun ilgi gösteriyor. İstanbul’da yaşayan yaklaşık 500 kişilik Musevi cemaati üyeleri, sabah duası için kente gelerek, Edirne Büyük Sinegogu’nu doldurdu.

Balkanların En Büyük Sinagoguna Türk Musevi Cemaati'nden Yoğun İlgi
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katıldığı törenle ibadete açılan Edirne Büyük Sinagogu’na, Türk Musevi Cemaati yoğun ilgi gösteriyor. Edirne Büyük Sinagogu’nun restore edilerek, ibadete açılmasından büyük memnuniyet ve şükranlarını sunduklarını dile getiren Türk Musevi Cemaati üyeleri, tarihi sinagogun restore edilmemiş, harabe haline dönmemesi için cemaatler halinde sırayla sinagoga geleceklerini söyledi.



Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’ncü büyük sinagogu, harabe halden 5 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 750 bin lira harcanarak aslına uygun olarak restore edilmişti. İç ve dış sıvalarında 2 bin metrekare kalem işi uygulanan sinagogun idari bina ve müştemilat binası da restore edilerek tamamlanmıştı.

BALKANLARIN EN BÜYÜK, AVRUPA’NIN 3. BÜYÜK SİNAGOGU

Ocak 1906’da Osmanlı Hükümetinin izni ve II. Abdülhamid’in fermanıyla yaptırılan ve 3 kutsal dinin ibadethanelerine ev sahipliği yapan Edirne’nin en önemli inanç merkezlerinden biri olan Büyük Sinagog, Balkanların en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük sinagogu olma özelliğine sahip.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 5 YILDA TAMAMLANDI

Edirne Büyük Sinagog’un aslına uygun biçimde restore edilerek yeniden açılması, Anadolu topraklarındaki barış içinde birlikte yaşama kültürünün bir başka örneği olarak teşkil ediliyor. Türkiye’nin farklı inanç gruplarının dini özgürlük ve toplumsal yaşam taleplerine yönelik hayata geçirdiği reformlar kapsamında 2010 yılında restorasyonuna başlanan Büyük Sinagog, 5 yıllık çalışmanın ardından ibadete açıldı.
Kaynak: İHA